Zwolse woonbuurten krijgen energiezuinig wit licht

ZWOLLE – De openbare verlichting in Zwolse woonbuurten wordt dit jaar stapsgewijs vervangen voor nieuwe, duurzame en energiezuinige lampen.
De gemeente vervangt de bestaande lampen, die een geel/rood licht geven, door LED lampen met wit licht. Bij de vervanging blijven bestaande lichtmasten en armaturen op dezelfde plekken staan.

Voor de verandering naar de LED lamp in de straatverlichting heeft de gemeente Zwolle een selectie gemaakt van de woonbuurten waarin de lichtmasten en armaturen nog minimaal tien tot vijftien jaar probleemloos kunnen functioneren. De gemeente heeft gekozen voor een LED lamp die vergelijkbaar licht geeft als de bekende spaarlamp. Ten opzichte van het oude geel/rode licht, geeft wit licht een hogere kleurherkenning, wat de beleving van sociale veiligheid in woonbuurten moet verhogen.

Buurten

Deze maand vervangt de gemeente de lampen in de buurt Schelle. Delen van de wijken Zwolle Zuid, Hanzeland, Veerallee, Spoolde en Westenholte zijn al omgebouwd in voorgaande projecten. Daar waar nodig is wordt ook de openbare verlichting in de wijk Holtenbroek omgebouwd tot LED verlichting. Dit moet in de maand oktober gebeuren. De meeste lichtmasten en armaturen worden hier dan vervangen of verplaatst, om plaats te maken voor energiezuinige LED armaturen die zijn voorzien van een dimfunctie. Momenteel vinden daarnaast ook voorbereidingen plaats voor de ombouw van de straatverlichting in de wijk Aa-landen.

bron: www.destentor.nl