Zwolse straatlantaarns krijgen LED lampen

In de buurt Oud-Ittersum wordt binnenkort gestart met een proef voor LED-verlichting in de straatlantaarns. In deze proef wordt aan de bewoners gevraagd te beoordelen welk soort led-verlichting het beste bevalt. Dit leidt nog voor de zomervakantie tot een selectie van het soort LED-verlichting dat in Zwolle wordt toegepast.

Het ombouwen van de huidige verlichting naar led-verlichting wordt gefaseerd uitgevoerd. In totaal worden 24.000 armaturen vervangen zijn. Voor de selectie van de wijken waarin dat het eerst gebeurt, is gekeken naar technische levensduur van de huidige verlichting en de verkeers- en sociale veiligheid. In Voorst en Holtenbroek wordt op basis van deze analyse dit najaar naar LED-verlichting omgebouwd. Daarna volgen AA-landen en Brinkhoek. In deze vier wijken gaat het om ongeveer 4800 lampen, dat is 20 procent van het totale aantal.

Hergebruik
In de wijken waar wordt omgebouwd naar LED-verlichting zijn masten en/of lampen aanwezig die kwalitatief gezien nog wel een aantal jaren gebruikt kunnen worden. “Het is zonde om deze lampen en armaturen weg te gooien, daarom worden ze gebruikt voor het beheer en onderhoud van de huidige verlichting. Dit houdt in dat er geen nieuwe materialen worden geplaatst in geval van schade of defect”, aldus wethouder Filip van As. “Daardoor is niet alleen de nieuwe verlichting duurzaam, maar springen we ook zorgvuldig om met de bestaande voorraad”.

Vervolg
De bewoners van Oud-Ittersum worden binnenkort geïnformeerd over de proef en wat er van hen verwacht wordt. Zodra de werkzaamheden in Voorst en Holtenbroek starten worden ook hier de bewoners geïnformeerd.
De gemeenteraad stemde tijdens de behandeling van de Perspectiefnota in 2013 in met het toepassen van led-verlichting in de straatverlichting.

bron: www.zwolle.nl