Zuid heeft feestverlichting wél rond

APELDOORN – Het klinkt triomfantelijk uit de mond van Sjoerd Veeneman: ,,Wij hebben de feestverlichting al hangen.” ‘Wij’ zijn de ondernemers op Hart van Zuid.

Nog voordat komend weekeinde de klok weer een uur teruggaat, is het winkelcentrum in Apeldoorn-Zuid ’s avonds weer gezellig uitgelicht. Er zijn 56 armaturen opgehangen.

Met nog een week in oktober te gaan ’s avonds de lampjes al aan en de nodige energie er doorheen jagen? Valt wel mee, zegt Veeneman, voorzitter van de winkeliersvereniging op het Hart van Zuid. De verlichting die vorig jaar nog in eigendom was van de winkeliers is afgedankt en in plaats van gewone gloeilampen zorgen nu ledlampjes voor de sfeer. ,,Die lampjes zijn veel zuiniger, dus we durven ze met een gerust hart aan te doen.”

De winkeliers hebben de handen ineengeslagen en voor vijf jaar een leasecontract afgesloten voor de nieuwe set. Ideaal, vindt Veeneman, want naar het ophangen en het onderhoud heb je geen omkijken meer. ,,In februari halen ze alles weer weg.”

Alle winkeliers betalen mee aan het leasecontract. Dat is binnen de winkeliersvereniging besloten. Vorig jaar ging de braderie in Zuid nog ter ziele omdat de winkelketens er geen geld meer in wilden steken. Een stemming viel uit in het nadeel van de braderie. Voor de feestverlichting gingen de handen wel op elkaar.

Daarmee onderscheidt Hart van Zuid zich van de binnenstad. Daar mondde het al dan niet ophangen van de lampjes uit in een soap die al jaren duurt. Om daar een einde aan te maken stak een aantal ondernemers de koppen bij elkaar en ontwikkelde het plan om tot een Ondernemersfonds te komen. Om dat te bedruipen zou een reclametax ingevoerd moeten worden, voor alle ondernemers in de binnenstad. Daardoor zou er gegarandeerd genoeg geld binnenkomen.

Enkele weken geleden kwam dat plan echter op losse schroeven te staan. Als de gemeente een bezuinigingsvoornemen voor de binnenstad doorzet, willen de ondernemers hun geld niet in het Ondernemersfonds stoppen. Onzeker is daardoor of de lampjes in het centrum nu wel of niet aangaan.

Overigens zijn de winkeliers op Hart van Zuid niet de eersten in Apeldoorn die uit duurzaamheidsoverwegingen hebben gekozen voor ledverlichting. Aan de Koninginnelaan schaften de winkeliers vorig jaar zelf zo’n set aan en claimden daarmee de Apeldoornse primeur te hebben. ,,Wij vonden dat de uitstraling van onze verlichting beter moest en besloten het direct energiezuinig te doen”, zegt winkeliersvoorzitter Marcel de Wilde.

Noviteit aan de Koninginnelaan was dat dat de verlichting wordt gevoed via de lantaarnpaals. De aansluiting daarop werd door de gemeente gesubsidieerd. Bijkomstig voordeel voor de winkeliers is dat de lampjes zonder energierekening aankunnen.

bron: www.destentor.nl