Met verbazing las Patricia Smeets van vakantiepark Hof van Salland vorige week het artikel over de energietransitie in deze krant. Met name de zin dat zij niet actief mee wilden denken en doen, schoot even in het verkeerde keelgat. Een goed gesprek was op zijn plaats.
Hellendoorn – “Wij zijn ons zeer bewust van ons energieverbruik en doen er alles aan om zo verantwoord mogelijk te ondernemen,” vertelt Patricia. “De afgelopen twaalf jaar hebben wij bij de bouw van onze woningen steeds alles zo energiezuinig en milieuvriendelijk gedaan. We maken overal gebruik van LED verlichting, vloerverwarming, waar mogelijk plaatsen we zonnepanelen. De huisjes zijn optimaal geïsoleerd en we werken met een zogenaamd kaartsysteem. Onze gasten krijgen een sleutelkaart die ze in een houder in het huisje moeten steken, net zoals in veel hotels. Als ze het huisje verlaten moeten ze de kaart meenemen en is alle elektriciteit automatisch uitgeschakeld. We willen zelfs proberen ons zwembadwater met zonne-energie te verwarmen. Dat iemand nu zegt dat wij niet mee willen denken, is voor ons wel even een bittere pil.”
Geen contact
Het contact met de buren verloopt niet altijd optimaal geeft Patricia aan en zij zijn niet benaderd om een bijdrage te leveren aan het energietransitieplan. “Ik heb het diverse medewerkers gevraagd, de mailbox doorgespit, maar niets gevonden. We willen juist graag meedenken. We doen er alles aan om zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn en onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Dat is al een hele opgave en ik verwacht niet dat wij voorzieningen kunnen treffen waarbij we ook nog energie op kunnen wekken voor omwonenden, maar als dat op enig moment wel mogelijk is, zou dat natuurlijk geweldig zijn.”
Hof van Salland is een van de bedrijven die wel gewoon door mogen werken. “Wij mogen gelukkig nog steeds gasten ontvangen. Alleen onze grote familiewoningen verhuren we op dit moment niet. Veel mensen willen er toch even tussen uit en komen hier een weekje werken en online naar school. Ze kunnen geen gebruik maken van het zwembad, maar het restaurant is wel open. Dat wil zeggen, ze bezorgen alle maaltijden, van eenvoudig ontbijt tot luxe diner. Zo kunnen we iedereen toch de service blijven bieden die ze van ons gewend zijn.”
Energietransitie
Gemeenten hebben van de overheid opdracht gekregen mee te denken over het terugdringen van energieverbruik en met groene alternatieven te komen. Onze gemeente probeert hierbij zoveel mogelijk inwoners te betrekken, via bijvoorbeeld Plaatselijk Belangen in de kleine kernen.
bron: www.twentsvolksblad.nl