Wegverlichting op Heuvelrug Utrecht omgezet naar LED

Tussen eind augustus en half september 2019 gaat de provincie Utrecht de wegverlichting vernieuwen op diverse plaatsen langs de N225 tussen Leersum en Driebergen en langs de N226 tussen Leersum en Woudenberg.

De vernieuwing betreft de verlichting die zowel technisch als economisch toe is aan vervanging. Ook een deel van de lichtmasten wordt vervangen door nieuwe exemplaren van aluminium.

De werkzaamheden vinden plaats op doordeweekse dagen. De werkzaamheden geven volgens de provincie weinig hinder voor het verkeer en de omgeving.

De bestaande armaturen worden vervangen door nieuwe armaturen met LED lampen en de verlichting wordt dimbaar. Dat wil zeggen dat men de hoeveelheid licht op vaste tijden kan aanpassen. Dat werkt volgens de provincie Utrecht niet alleen kostenbesparend, maar zorgt ook voor minder CO2-uitstoot en minder lichtvervuiling.

Het beleid van de provincie over de openbare verlichting is erop gericht om de lichthinder te beperken, het energieverbruik te verminderen en de verkeersveiligheid en de sociale veiligheid te bevorderen. In de praktijk betekent dit ‘donker waar het kan’ en het toepassen van dimbare verlichting en andere innovatieve verlichting zoals oplichtende markering. Verlichting in natuurgebieden wordt zoveel mogelijk beperkt. Natuurlijk worden wel alle eisen van de verkeersveiligheid in acht genomen.

bron: ledmagazine.nl