Vuurvliegjes inspireren tot betere en goedkopere LED-lampjes

De natuur vormt een onuitputtelijke inspiratiebron voor duurzame initiatieven. Zo hebben wetenschappers van het Korea Advanced Institute of Science en Technology, Firefly Insitute, Korea Basic Science Institute en het Korea Research Institute of Standards and Science zich laten inspireren door vuurvliegjes en werken zij aan de ontwikkeling van efficiëntere en goedkopere LED-verlichting.

Lantaarn
Als uitgangspunt wordt de lantaarn van het vuurvliegje genomen. Door de structuur van die lantaarn te onderzoeken met een microscoop, kan men zien hoe de lagen het licht doorgeven. De fijne structuur lijkt te werken als een anti-reflecterende laag die ervoor zorgt dat minder licht verloren gaat en het lampje efficiënter werkt. Dit principe zou ook ingezet kunnen worden bij het ontwikkelen van LED-lampjes.

98% licht
De onderzoekers zijn er inmiddels in geslaagd om deze structuur na te bootsen in een speciale lens. Die lens laat maar liefst 98 procent licht door. Dat is meer dan de huidige anti-reflecterende lagen. Ook werd een speciale manier gevonden om LED-lampen in één stap te vormen. Hierdoor zouden de productiekosten aanzienlijk verlaagd kunnen worden.

bron: www.hetkanwel.net