Vliegbasis Eindhoven over op zuinig LED baanlicht

VELDHOVEN/REGIO – Vliegbasis Eindhoven heeft afgelopen week de nieuwe LED baanverlichting in gebruik genomen. Deze verbruikt ruimschoots minder energie dan de oude conventionele verlichting. De oude verlichting was al in gebruik sinds het opleveren van de start- en landingsbaan in 1984. De nieuwe baanverlichting bestaat uit 285 lichtpunten.

Vliegbasis Eindhoven is het 2e vliegveld in Nederland waar nu gebruik wordt gemaakt van LED verlichting. Rotterdam Airport verlicht sinds 3 weken de start- en landingsbaan met LED lampen. De LED randverlichting is een duurzaam en kostenbesparend alternatief voor conventionele verlichting. Het heeft een zeer lange levensduur en verbruikt weinig energie.
Veiligheid heeft bij de Koninklijke Luchtmacht de hoogste prioriteit. De oude baanverlichting was aan het einde van haar levensduur. Een goed functioneerde baanverlichting is een pre om vliegtuigen tijdens duisternis of verminderd zicht veilig te laten vertrekken en landen. Op termijn wordt alle baanverlichting op de vliegbases van de Koninklijke Luchtmacht vervangen door energiezuinige LED verlichting. LED verlichting gaat dus op grotere schaal toegepast worden op vliegbasis Eindhoven.

bron: www.deweekkrant.nl