Venlo verdient investering straatverlichting terug

Venlo verdient de investering in de nieuwe straatverlichting en de ondergrondse infrastructuur daarvoor, ruim 21 miljoen euro, op termijn helemaal terug. Dat komt door een fikse besparing door energiezuinige LED lampen te gebruiken, maar vooral doordat onderhoud flink goedkoper wordt.

Venlo vervangt in drie jaar tijd zo’n 18.500 armaturen (fitting met lichtbron van een lantaarnpaal). Dat kost de gemeente ruim negen miljoen euro. Daarnaast moet het ondergronds kabelnetwerk worden vernieuwd. Die operatie wordt uitgesmeerd over veertig jaar en kost in totaal ruim twaalf miljoen.

Jaarlijks, zo heeft Venlo berekend, wordt er met de nieuwe LED verlichting 43 procent bespaard op energiekosten. Vooral het onderhoud wordt goedkoper, omdat led-lampen duurzamer zijn. Bovendien worden mensen van sociale werkplaats WAA in de toekomst ingeschakeld voor controle van de verlichting en lichte onderhoudsklussen.

Al met al verdient de investering zich op de lange termijn volledig terug, zegt wethouder Jos Teeuwen van Venlo. “En dat is heel bijzonder.”

Het ondergronds netwerk dat wordt aangepakt ligt op grondgebied van de voormalige gemeente Venlo; dat netwerk is in bezit van de gemeente. Het kabelnetwerk in de stadsdelen Arcen, Velden, Belfeld en Tegelen is eigendom van Enexis en valt buiten de operatie.

De vervanging van de bekabeling gebeurt in de wijken zoveel mogelijk gecombineerd met klussen die sowieso al moeten gebeuren. De wijken Venlo-Oost en Klingerberg zijn het meest urgent en komen het eerst aan de beurt.

De gemeenteraad stemde vorig jaar al in met het krediet. Donderdag gaf wethouder Teeuwen officieel het startsein voor de vervangingsoperatie.

bron: www.limburger.nl