Veilig zebrapad voor schoolroute Oosterbeek

OOSTERBEEK Wethouder Jasper Verstand neemt woensdag 12 april samen met groep zeven van de Bernulphusschool een zogenaamde intelligente oversteekplaats in gebruik. Deze oversteekplaats aan de Stationsweg in Oosterbeek is een belangrijke schakel in de looproute tussen de A. Weenincklaan en de Paul Krugerstraat. Over dit zebrapad kreeg de gemeente veel klachten van voetgangers die geen voorrang krijgen van automobilisten. Automobilisten geven aan dat de oversteekplaats onvoldoende opvalt. Het aanbrengen van de slimme techniek moet het zebrapad tot een veiliger oversteekplek maken.

Het verbeteren van routes van en naar school is een onderdeel van het Meerjaren Uitvoeringsprogramma Verkeer. In de gemeente Renkum zijn in totaal dertig oversteekplaatsen

Vier van deze oversteekplaatsen zijn twee jaar geleden al voorzien van de intelligente techniek die voetgangers detecteert en dan de knipperinstallatie voor automobilisten circa vijftien seconden laat branden. In het schemerlicht of in het donker wordt de oversteekplaats verlicht met LED waardoor de voetgangers op de oversteekplaats goed opvallen. Anders dan bij de oversteekplaatsen aan de Utrechtseweg wordt de oversteekplaats aan de Stationsweg voorzien van drukknoppen. Sensoren werken hier namelijk minder goed door afwijkende aanlooproutes.

Wethouder Jasper Verstand: ,,Uit een inventarisatie is gebleken dat er in de gemeente nog minimaal zeven locaties in aanmerking komen waar dezelfde techniek zou moeten worden aangebracht. Deze locaties zijn het Dorpsplein in Wolfheze, de Bachlaan en de Van der Molenallee in Doorwerth Centrum bij winkelcentrum De Weerd, De Europalaan en Hogenkampseweg in Renkum en bij de Brede School Oosterbeek Laag en aan de Utrechtseweg bij de Jan van Embdenweg in Oosterbeek”. Helaas ontbreek tot op heden het budget om de investering van zo’n 100.000 euro in de verkeerveiligheid voor deze zeven oversteekplaatsen geregeld te krijgen.

bron: hoogenlaag.nl