Veel belangstelling voor Dag van de Duurzaamheid

DE RONDE VENEN – Sinds enkele jaren wordt door de gemeente een Dag van de Duurzaamheid georganiseerd. Dit jaar was dat op zaterdag 8 november. Niet alleen bedrijven die zonnepanelen, hoge rendementskachels en isolatiemateriaal promoten waren aanwezig. Ook waren er stands met biologische en fairtrade producten. Door wethouder David Moolenburgh werd een gedeelde eerste Samen voor Duurzaam-prijs van euro 2500 uitgereikt aan Dorpshuis De Steenbok in de Hoef en de organisatie Another Dimension.

Bij verschillende bedrijven uit Mijdrecht kon je terecht voor vragen over energiebesparing. Zo zijn er inmiddels honderd woningen in Mijdrecht voorzien van spouwmuurisolatie. Bij huizen van 1974 tot 1989 kan spouwmuurisolatie aangebracht worden. Het gaat dan om ongeveer 1 1/2 miljoen huizen in Nederland. Het levert een besparing op van 20 à 25 procent jaarlijks. Maar ook waren er tuintrekkers en kleine maaimachines op accu. Vooral de robotmaaiers zijn een gewild product. Er zijn nu al duizend robotmaaiers verkocht. Er waren pelletkachels, zonneboilers en complete zonnesystemen.

Ook de gemeente was aanwezig als Fairtradegemeente. En stands met streekproducten zoals sappen, brood, stroop en kazen. ‘Je hebt geen idee hoeveel hart en ziel er in zo’n kaasje wordt gestopt’ aldus een standhouder. Deze vertelde ook dat dankzij de Groene Hart organisatie waar 22 bedrijven bij zijn aangesloten gezamenlijke in- en verkoop van lokale producten kan plaatsvinden.

Als gangmaker van de jury die de duurzaamheidprijs moest uitdelen was Jan Janmaat een goed voorbeeld. ‘Ik heb thuis een warmtepompinstallatie die energie uit de grond haalt en draait op elektriciteit,’ aldus Janmaat die verder nog zonnepanelen heeft, een elektrische auto en een zonnecollector voor de warmwatervoorziening. De gedeelde eerste duurzaamheidprijs ging naar Dorpshuis de Steenbok in de Hoef en Another Dimension. Toni van Bemmelen van het Dorpshuis vertelt dat zij oude tl-buizen hebben vervangen door LED verlichting. ‘Verder zijn wij bezig met spouwmuurisolatie, vloerisolatie en wordt enkel glas vervangen door dubbel glas. Wij willen ook graag zonnepanelen. Misschien in samenwerking met de buurt. Ook is er een mogelijkheid om geld aan te vragen bij de CO2 bank. Bedrijven die milieubelastend werken storten daar geld op voor milieubesparende projecten’.

Nina Judin van Another Dimension en Mariëlla den Boef zijn weer heel anders bezig. ‘Wij gaan voor een meer duurzame leefstijl,’ vertelt Nina. ‘Wij organiseren bijeenkomsten en workshops waar wij mensen ideeën en praktische tips geven om de dingen die je moeilijk vindt los te laten. In de lente organiseren wij een feest voor lokale ondernemers om de lokale economie te stimuleren’ aldus Nina Judin.

bron: www.dichtbij.nl