Even terug in de tijd, naar 18 september 1944. De datum dat Eindhoven de vrijheid herwon na vier jaar Duitse bezetting. Om het feit te vieren dat, na jaren van duistere onderdrukking, het licht in het leven van de inwoners was teruggekeerd, werden door de Eindhovenaren kaarsen voor de ramen gezet. Een uiting van vreugde dat een jaarlijks terugkerend ritueel werd. De Lichtjesroute was geboren.
De kaarsen werden, met medewerking van Philips, al snel vervangen door gloeilampen. De Lichtjesroute groeide uit tot een lengte van 22 kilometer met elektrische ornamenten door de hele stad. En elk jaar komen er weer nieuwe projecten bij.
Voorzitter van het evenement Ivo Baijens: “Aan één project werken gemiddeld twintig vrijwilligers. Lassen, verzinken, schilderen, solderen, printplaten etsen, weerstanden en overbruggingen maken… Er komt heel wat techniek en kracht bij een ornament kijken”, zo vertelt Baijens. “Het mooiste moment is als een nieuw project voor het eerst getest wordt. Dan valt alles voor onze vrijwilligers op de goede plek. Dat is een bijna magisch moment. Al blijven de bewonderende blikken van buurtbewoners en bezoekers de belangrijkste beloning voor al het werk”, aldus de trotse voorzitter.
Afscheid
Dit jaar neemt de Lichtjesroute afscheid van de gloeilamp en stapt over op ledverlichting. “Dat is milieuvriendelijker en energiebesparend. Maar het biedt ook meer mogelijkheden”, legt coördinator van het eerste uur Tits Bongers uit. “Met led kunnen we bijvoorbeeld veel eenvoudiger beweging in de ornamenten brengen.” Die mogelijkheid buit de Lichtjesroute dit jaar uit met het zogenoemde toneelproject van zes meter hoog op de Mercuriuslaan. “Dit wordt ons eerste 3D-project”, aldus Bongers. “Bezoekers krijgen het idee dat ze in een toneelzaal zitten, waar ze symbolisch afscheid nemen van de gloeilamp. Hoe precies? Dat verklap ik natuurlijk niet”, lacht de coördinator. “De mensen moeten gewoon zelf komen kijken!”
Ook op de Floralaan is er dit jaar een nieuw project bijgekomen. Daar brengt de Lichtjesroute een eerbetoon aan de honderdjarige Scouting Stratum. En op de 2e Lieven de Keylaan is te zien welke mogelijkheden ledlampen bieden. “Daar komt een kameleon van 7,5 bij 5 meter die van kleur verandert en vliegen vangt”, verklapt Bongers.
Ledlampen geven de Lichtjesroute dus een nieuwe impuls, omdat er veel meer lichteffecten mogelijk zijn. Toch houdt de Lichtjesroute ook de ‘gouwe ouwe’ in ere. “Dit jaar branden ook de bekende wimpels, tulpen, fakkels en duiven. Ze zijn helemaal opnieuw gemaakt naar het originele ontwerp uit de jaren zestig”, vertelt deze trotse coördinator. “Zeker voor de oudere generatie zijn de onderdelen heel herkenbaar. En ze symboliseren ook waar de Lichtjesroute uit geboren is: het vieren van de bevrijding van Eindhoven.”
De gekleurde lampen branden al twee dagen en blijven tot de tweede zondag in oktober, de 14de, van 19.00 uur tot 23.00 uur aan. De Lichtjesroute is gelegen aan de openbare weg, vertrekken kan op elk willekeurig punt en alles is voor iedereen gratis toegankelijk. De ornamenten zijn het best te bewonderen vanaf de fiets, een route die ongeveer twee uur in beslag neemt.
Zaterdag 22 september vindt een georganiseerde fietsroute plaats; ‘Op de fiets mis je niets’. Tussen 19.30 en 22.30 uur kan er gestart worden aan de Veelakker/Vlokhovenseweg, het Burghplein en de Koenraadlaan. Feestbandjes en muziekkapellen zorgen er voor dat deze jaarlijkse gratis fietstocht de gezelligste avond van de Lichtjesroute is.
Vanaf deze week is een gratis audiotour te downloaden op www.lichtjesroute-eindhoven.nl waar de verhalen achter de lichtornamenten te beluisteren zijn.