Unieke verlichting viaducten N201

De rode LED-verlichting van de N201-viaducten bij Hoofddorp over de A4, is op Valentijnsdag (donderdag 14 februari) voor het eerst ontstoken. De LED-verlichting is volgens de provincie Noord-Holland, uniek voor Nederland.

Bij het ontwerp van de nieuwe N201 en alle kunstwerken is gekeken naar landschappelijke inpassing en visuele uitstraling van de weg en de kunstwerken. De kunstwerken zijn allemaal anders. Ze variƫren in vorm, functie en liggen op verschillende locaties. Om er een samenhangend en herkenbaar geheel van te maken is er rode belijning op de randen van viaducten geplaatst.

Bij de aansluitingen A4 en ook bij de viaducten aan de Koolhovenlaan en de Fokkerweg in de Haarlemmermeer is de rode belijning op een bijzondere manieren toegepast. Daar waar normaal gesproken beton wordt gebruikt, is bij deze kunstwerken gekozen voor randelementen waarvan de bovenrand lichtdoorlatend is.

Overdag zijn de randelementen gewoon wit. Zodra het donker wordt licht de bovenste rand van de kunststof randelementen rood op. Voor de productie van de randelementen is gebruik gemaakt van een uit composiet vervaardigd materiaal. Dit is ultralicht, doorschijnend, vandalismebestendig, onderhoudsvrij en duurzaam.

De LED-verlichting in de elementen is zeer energiezuinig. De combinatie van de verlichting met de randelementen is speciaal voor de N201 ontwikkeld en nog niet eerder in Nederland of elders toegepast. De verlichting wordt vanaf nu elke dag gelijktijdig met de openbare verlichting aan- en uitgeschakeld.

bron: www.rtvrondevenen.nl