Tiel krijgt duurzame LED lampen


TIEL – De gemeente Tiel gaat de traditionele Sox-lampen met ingang van 2022 op doorgaande wegen gefaseerd vervangen door LED verlichting. De kosten van de eerste fase bedragen 100.000 euro. Er is al geld voor de vervanging van de lampen in de Tielse lantaarnpalen gereserveerd in de begroting.

LED verlichting is veel duurzamer dan de oude Sox-lampen, het verbruikt 65 procent minder energie. En ze gaan veel langer mee, wat ook scheelt in vervangingskosten. Een LED lamp zou 100.000 uur moeten kunnen branden, voor de Sox ligt dat rond de 15.000 uur. LED lampen hebben nog een voordeel. Er is een mogelijkheid om de verlichting te dimmen, als er bijvoorbeeld minder verkeer langs komt.

Oplaadlantaarnpalen
Tiel is niet de eerste gemeente die de straatverlichting onder handen neemt. Al veel andere gemeenten gingen de stad voor. Verschillende plaatsen kijken ook verder dan het vervangen van de lampen. In Houten en Utrecht wordt al gedacht aan lantaarnpalen die ook kunnen worden gebruikt om elektrische auto’s op te laden.

In de Arnhemse wijk Schuytgraaf zijn ze al wat verder. Daar worden 150 lantaarns geplaatst die zijn voorzien van twee stopcontacten waarop de e-auto kan worden aangesloten.

bron: www.gelderlander.nl