Texel wordt als eerste gemeente volledig duurzaam verlicht

Nog voor de zomer van 2014 is alle openbare verlichting op Texel energieneutraal. Hiermee is het Waddeneiland de eerste gemeente in Nederland die volledig duurzaam verlicht wordt. “Texel wil in 2020 geheel duurzaam en zelfvoorzienend zijn. Dit is weer een prachtige en logische stap in de goede richting,” aldus wethouder Eric Hercules.

Uniek in Nederland
Het compleet vernieuwen en verduurzamen van de openbare verlichting in een gemeente is uniek voor Nederland. Alle openbare verlichting op Texel wordt energiezuinig uitgevoerd, waarmee 65% bespaard wordt in vergelijking met het huidige energieverbruik. De 35% benodigde elektriciteit die dan nog overblijft, wordt opgewekt door zonnepanelen.

Nachtelijke duisternis
Onder de noemer ‘Veilig en Verlicht Texel’ worden vanaf oktober 2013 alle straatlantarens en andere armaturen vervangen en gaat Texel over op LED-lampen. Een groot deel van de verlichting wordt slim schakelbaar en dimbaar. Ook wordt er, waar mogelijk, passieve en actieve wegmarkering toegepast. Met de nieuwe verlichting wordt het veiliger in het verkeer en wordt ook de nachtelijke duisternis vergroot. Nachtelijke duisternis is een van de kernwaarden van Texel die door bewoner en toerist zeer wordt gewaardeerd.

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Waddenfonds en de Provincie Noord-Holland. De totale kosten voor het project bedragen € 3.561.696. Hiervan wordt
€ 1.349.848 gesubsidieerd door het Waddenfonds en € 300.000 door de provincie Noord-Holland. De Gemeente Texel investeert € 1.911.848 in Veilig en Verlicht Texel. Dankzij de energiebesparing en de lagere onderhoudskosten verdient de investering zich binnen 15 jaar terug.

bron: www.bouwprofs.net