Texel stapt over op duurzame straatverlichting

Heel Texel krijgt volgend jaar nieuwe openbare verlichting. Deze moet duurzaam en energiezuinig zijn. De volledige energiebehoefte voor de openbare verlichting wil de gemeente zelf opwekken, onder andere met zonnepanelen. ,,Uniek voor Nederland”, stelt het gemeentebestuur.

De gemeenteraad moet zich binnenkort nog over het collegeplan uitspreken. Voor het opwekken van voldoende energie zou 1500m2 zonnepanelen nodig zijn.

Texel heeft het project ingediend bij het Waddenfonds en hoopt daar 1,4 miljoen euro van te krijgen plus drie ton van de provincie Noord-Holland. Zelf moet het gemeentebestuur dan nog 1,8 miljoen bijdragen.

Een groot deel van de lichtmasten is vijftig jaar geleden geplaatst. Deze moeten op korte termijn worden vervangen. Daar is in de begroting geen rekening mee gehouden. ,,Een nadeel met een voordeel”, aldus het college. Omdat vervanging toch geld kost, is dit een goede gelegenheid om helemaal op energiezuinige verlichting over te schakelen.

Met gebruik van led-lampen en door alleen verlichting te gebruiken waar dat nodig is, wil Texel het energieverbruik verder terugdringen, onder het motto ‘Duisternis waar het kan, verlichting waar het moet’.

In verschillende dorpen zijn de afgelopen tijd proeven gedaan met het doven van straatverlichting. Uit een enquête blijkt volgens de gemeente dat 75 procent van de bewoners de proef als geslaagd beschouwd. Ook zijn proeven gedaan met andere verlichtingsvormen op rotondes en in enkele dorpskernen.

bron: www.happynews.nl