Terugkijken op een week vol Duurzame Dagen

Afgelopen week stond Soest in het teken van duurzaamheid. Onder de noemer Duurzame Dagen werden diverse activiteiten rond duurzaamheid georganiseerd door verschillende organisaties, inwoners en de gemeente Soest. Van tankstation tot filmhuis en van Kringloopcentrum Spullenhulp tot woningeigenaar. Met elkaar hebben zij op allerlei manieren aandacht gevraagd voor duurzaamheid in Soest en Soesterberg.

Vrijdag
Het officiële startsein werd op vrijdagochtend 9 november gegeven door het breicafé samen met wethouder Harry Witte.

De ledverlichting, die speciaal versierd was met zelf gebreide lampenkapjes, kon vanaf dat moment in de van Weedestraat en de Rademakerstraat in Soesterberg bewonderd worden.

Vrijdagavond organiseerde de Salon van de wijsbegeerte een filosofische avond in Artishock. Deze avond werd goed bezocht door bijna 60 geïnteresseerden. Samen filosofeerden zij onder andere over de rol van economische groei in relatie tot duurzaamheid. De organisatie kijkt terug op een geanimeerde avond met een hoogstaande kwaliteit van de discussie.

Zaterdag
De duurzame dagen denderden door op zaterdag. ’s Ochtends konden inwoners bij de verschillende tankstations in Soest en Soesterberg hun autobanden (gratis) laten bij vullen. Een juiste bandenspanning is namelijk niet alleen goed voor de portemonnee maar ook voor het milieu.

Zo’n 60 automobilisten maakten gebruik van deze actie en lieten hun autobanden oppompen. In de middag konden mensen deelnemen aan de duurzaamheidsroute. Een tocht langs duurzaam verbouwde woningen om zo te zien hoe andere inwoners van Soest energie besparen in hun huis.

Zondag
Op zondagavond toonde Filmhuis Artishock een film over duurzaamheid op het witte doek. De film Waste Land gaf een inkijkje in het leven op de grootste vuilnisbelt van de wereld in Rio de Janeiro, met daarbij de vraag: kun je van vuilnis kunst maken? Na een mooie inleiding door de organisatie bekeken de aanwezige bezoekers de film met veel interesse.

Dinsdag
Dinsdagavond kregen geïnteresseerden de kans om zich helemaal bij te laten praten over de nieuwste energiezuinige Led verlichting. In een twee uur durende workshop in de Kwekerij werden zij meegenomen in de wereld van Led. Tijdens het interactieve onderdeel ‘LeD’s do it’ gingen zij op zoek naar een Led alternatief voor de gloeilamp die zij zelf meebrachten. De zaal was met 20 deelnemers goed gevuld.

En de hele week
Tijdens de gehele week was er een speciale tweedehands speelgoed- en cadeautjesmarkt in Kringloopcentrum Spullenhulp. Dat bleek een goede timing vanwege het naderende Sinterklaasfeest. Wethouder Witte bezocht deze cadeautjesmarkt op woensdag en kocht ook een presentje.

De Duurzame Dagen hebben een geslaagde week opgeleverd waarin veel inwoners van Soest en Soesterberg elkaar hebben kunnen meenemen in wat duurzaamheid voor hen betekent.

bron: www.soest.nl