Tennisclub NVLTB investeert in duurzaamheid

De Wageningse tennisclub NVLTB krijgt LED verlichting en zonnepanelen. Met overgrote meerderheid stemden de leden in met het voorstel van het bestuur om de club te verduurzamen.

Komend jaar zal de energie slurpende baanverlichting op sportpark De Bongerd worden vervangen door LED lampen. Dat betekent een besparing tot 70 procent, bijna 50.000 kWh per jaar, evenveel als het elektriciteitsgebruik van vijftien huishoudens. Daarbij komt dat de verlichting op het park verbetert – momenteel is die op veel banen beneden de maat – en dat de lampen veel langer meegaan en minder onderhoud nodig hebben. Ook komen er zonnepanelen op het dak van het clubhuis.

Om de verduurzaming te bekostigen, wil de NVLTB gebruik maken van landelijke subsidies. Die zijn nodig om het financiële plaatje rond te krijgen. Daarnaast steekt de vereniging zelf bijna een ton in het project, meer dan de clubkas kan dragen. Daarom krijgen de leden de kans om duurzaamheidscertificaten te kopen met een aantrekkelijke rente. Tegenover de hoge kosten staat een fiks lagere energierekening. De tennisclub verwacht de investering binnen tien jaar terug te verdienen.

Voorstander Henk Lameris is blij met het initiatief van het bestuur: ‘Dit is wat we nodig hebben; niet wachten op anderen, maar zelf in actie komen. We besparen er geld én energie mee en krijgen zo een toekomstbestendige club. Stel je voor dat honderd verenigingen hetzelfde gaan doen. Dat zet echt zoden aan de dijk.’

bron: hoogenlaag.nl