Straatverlichting wordt LED

HAARLEM De lantaarns op straat moeten als het aan de Haarlemse gemeenteraad ligt op korte termijn worden veroorzaakt door LED verlichting. Daarvoor is een bedrag van 1,6 miljoen euro nodig, maar dat is het volgens de Haarlemse politiek meer dan waard.

“Dit levert een concrete bijdrage aan de duurzaamheidsdoelstellingen die we willen bereiken. Het is effectief en bewezen succesvol.Dit moeten we echt van harte gaan uitvoeren. Het is goed dat we deze stap in Haarlem gaan zetten”, stelt Misja de Groot (D66). Ron Dreijer (CDA) is blij dat Haarlem niet eerder heeft besloten om op LED verlichting over te stappen. “Je ziet dat de LED lampen die nu gebruikt worden 30 procent zuiniger zijn dan die van drie jaar geleden. Maar de hele goede, zuinige natriumlampen hoeven we niet nu al te gaan vervangen. Ik denk dat dit een heel mooie zaak is, het is goed voor de stad. ”

Sacha Schneiders (Groenlinks) vroeg wel om specifiek te kijken naar de buurten die vanwege het straatbeeld graag andere lantaarns willen zodat dat kan worden gecombineerd. Ze heeft toevallig zulke geluiden bij haar in de buurt gehoord. Frank Visser (Christenunie) vroeg om niet klakkeloos te gaan vervangen, maar om te kijken of er ook buurten zijn waar minder lantaarns zouden volstaan. Ook wil hij kijken of de straatverlichting op bepaalde plekken niet gedimd zou kunnen worden.

Wethouder Snoek zei Groenlinks toe dat er wordt gekeken naar alle wijken die nieuwe lantaarnpalen willen en wat de sterkte van het nieuwe licht is om op die manier zoveel mogelijk kosten en energie te besparen. Snoek weet nog niet precies hoeveel geld de stad gaat besparen met de nieuwe verlichting, maar hij hoopt dat tijdens de begroting te kunnen vertellen. Hoogstwaarschijnlijk gaat de gemeenteraad binnenkort akkoord met het krediet om de lampen te vervangen.

bron: haarlemsweekblad.nl