Steeds meer LED verlichting in Diemen

DIEMEN – Diemen gaat langzaam aan steeds meer plekken in de gemeente verlichten met LED lampen. LED verlichting gebruikt minder energie dan gewone verlichting, vraagt weinig onderhoud en gaat lang mee. Duurzaam dus, en dat is waar Diemen nu nét naartoe wil.

De gemeente gaat in eerste instantie voornamelijk de verlichting in de lantaarnpalen langs doorgaande routes, fietspaden en wijkontsluitingswegen vervangen door LED. Wethouder Maïta van der Mark van Openbare Werken: ‘In een periode van 5 jaar gaan we 30% van alle verlichting in de gemeente vervangen door LED. Dit levert een aanzienlijk milieuvoordeel op en past in het streven van de gemeente om in 2040 samen met de regio Amstelland en Meerlanden energieneutraal te zijn.’

LED licht is over het algemeen een stuk feller dan het oranje licht dat nu voor lichtmasten wordt gebruikt op de openbare wegen. ‘Het is wit licht dat goed te richten is, waardoor er minder strooilicht en lichtvervuiling ontstaat’, vertelt Van der Mark. ‘Voor bewoners is het soms even wennen aan de nieuwe verlichting, omdat ze het gevoel hebben dat er minder licht is.’ De vervanging van de verlichting wordt waar mogelijk gecombineerd met werkzaamheden in de openbare ruimte die al op de planning stonden.

Als eersten zijn de bedrijventerreinen Verrijn Stuart en Stammerdijk en De Sniep aan de beurt. Ook langs de Provincialeweg zal LED verlichting aangebracht worden. In Diemen Centrum komt LED langs de Tobias Asserlaan, de Martin Luther Kinglaan en op de nieuwe rotonde. In Diemen Noord komt nieuwe verlichting langs de hoofdontsluitingsroute (Buytenweg, Hofstedenweg, Oude Waelweg en Zeezigt) tijdens de herinrichting van de wijk Buytenstee.

bron: www.dichtbij.nl