Startsein voor duurzame straatverlichting in de Neder-Betuwe

Wethouder Herman Gerritsen heeft in de Meidoornstraat in Opheusden het startsein gegeven voor de vervanging van armaturen en lichtmasten op diverse plaatsen in de gemeente. Van gewone verlichting naar LED verlichting en met groene energie als bron. Voor een duurzaam en groen Neder-Betuwe.

De werkzaamheden in opdracht van gemeente Neder-Betuwe duren van 12 maart tot aan de zomervakantie en worden uitgevoerd door het bedrijf Ziut, onderdeel van Spie. Gewone lampen maken plaats voor LED verlichting en als de mast niet meer voldoet of ouder is dan 40 jaar, wordt deze vervangen door een andere, nieuwere mast. Het betreft ongeveer 25% van het totaal.

Duurzaamheidsdoelen
Wethouder Herman Gerritsen: “Dit project past helemaal bij ‘Groen Neder-Betuwe’. Door de recente ontwikkelingen op het gebied van LED verlichting is de openbare verlichting kostenefficiënt te verduurzamen en wordt de verlichtingskwaliteit verhoogd. Daarnaast wordt de energie, de elektriciteit die nodig is voor deze verlichting, binnen onze eigen gemeentegrenzen opgewekt. Voor al onze gemeentelijke gebouwen zetten we daarnaast ook maximaal in op energiebesparing. Met de reeds gerealiseerde besparingen van de afgelopen jaren, realiseren we in 2020 een besparing van 50% op ons eigen verbruik!”

Beperkte overlast
Voor de veiligheid van de Ziut-medewerkers en die van de verkeersdeelnemers kan het gebeuren dat bij de vervangingswerkzaamheden een deel van de straat is afgezet en er tijdelijke verkeersmaatregelen gelden. Dit is meestal voor maar even. Ziut vraag hiervoor begrip en doet er alles aan om overlast tijdens de werkzaamheden zoveel mogelijk te beperken.

Op www.duurzaamnederbetuwe.nl is op een kaart de planning te zien door te klikken op het bolletje in de straat. Op deze website is ook informatie te vinden voor bedrijven die belangstelling hebben voor energieopwekking en energiebesparing.

bron: www.binnenlandsbestuur.nl