Start- en landingsbanen Schiphol schakelen over op LED verlichting

Schiphol – Alle 1000 borden langs de start- en landingsbanen op Schiphol worden de komende jaren vervangen door nieuwe exemplaren met LED verlichting. Dit meldt Schiphol maandagmiddag.

70% energiebesparing
‘De borden, nu nog verlicht met halogeenlampen, staan opgesteld in het landingsterrein en geven piloten informatie over locaties, routes, baannummers en verkeersregels. De vervanging van de huidige bord levert een energiebesparing op van 70 procent’, aldus Schiphol.

Zwanenburgbaan
In totaal worden de komende jaren duizend borden in het landingsterrein vervangen. De 100 borden langs de Zwanenburgbaan zijn inmiddels vervangen. De komende jaren volgen borden langs de andere banen. Het vervangen van de borden wordt gedaan tijdens de periode dat een baan voor enkele weken buiten gebruik is vanwege groot onderhoud.

Energiebesparing
De borden – één meter hoog en vier tot vijf meter breed – zijn, conform de veiligheidsvoorschriften, continu verlicht. Tot nu toe gebeurde dat met halogeenlampen, die ongeveer een jaar mee gaan. LED lampen hebben een levensduur van circa tien jaar en het stroomgebruik is 70 procent lager dan met halogeenverlichting.

Hergebruik oude borden
Het materiaal van de oude borden wordt zoveel mogelijk hergebruikt. Zo worden elektrische schakelaars eruit gehaald, zo nodig gereviseerd en opnieuw gebruikt. Bruikbare materialen zoals kunststof, aluminium en koper worden gescheiden en hergebruikt.

bron: www.blikopnieuws.nl