Sport jij al energieneutraal? In Wolphaartsdijk verdient de voetbalvereniging geld met de laadpalen

Waarschijnlijk denk je er nooit over na als je naar je wekelijkse yogaklasje, zaalvoetbalwedstrijd of volleybaltraining gaat. Maar achter de schermen zijn veel sportverenigingen bezig met het verduurzamen van de sportaccommodatie. De nood is dan ook hoog: de energie- en gasprijzen stijgen én iedere sportaccommodatie moet in 2050 energieneutraal zijn.

Dat vond ook VV Wolfaartsdijk. Joran de Witte nam de taak op zich om de vereniging te verduurzamen: “In 2015 zijn we daarmee begonnen. Aanvankelijk vooral om kosten te besparen. We zochten naar een manier om de structurele kosten aan te pakken zodat we minder kwetsbaar zijn voor ledenterugloop of sponsors die wegvallen”, vertelt hij in het radioprogramma De Zeeuws Kamer.

Stijgende energieprijzen
Sander Verschuren van de Green Leisure Group begeleidt sportverenigingen zoals VV Wolfaartsdijk bij die verduurzaming: “Vooral door stijgende energieprijzen ontkomen verenigingen er niet meer aan en moeten ze met verduurzaming aan de slag.” Dat begint vaak bij de verlichting van het gebouw en de velden: “Verlichting is altijd een makkelijke. Dat is een snelle besparing. Verenigingen kunnen de verlichting vervangen door LED verlichting en sensoren. Dat verdient zich al snel terug.”

Andere ingrepen zijn het onder de loep nemen van de verwarmingsinstallatie, het beter isoleren van het pand en het inpakken van de warmteleidingen met isolatie: “Vaak komen we als snel tot zo’n 30 à 40 maatregelen die verenigingen kunnen nemen”, legt Verschuren uit.

Nadat Joran de Witte in 2015 begon met het verduurzamen van ‘zijn’ vereniging, is het balletje gaan rollen. De vereniging is volledig energieneutraal: “We hebben LED boarding langs het veld en zonnepanelen. Als we trainen, hebben we de LED verlichting aan op de trainingsvelden.”

200 euro inkomsten van laadpalen
De vereniging verdient tegenwoordig zelfs aan de ingrepen: “We hebben bijvoorbeeld laadpalen staan waar elektrische auto’s opgeladen kunnen worden. Zo halen we parkeerdruk weg uit de wijk en komen ze bij ons tanken. We gaan nu richting de 200 euro per maand aan laadinkomsten. Dat is een welkome aanvulling op de andere inkomstenbronnen die we hebben.”

bron: www.omroepzeeland.nl