Sint Anthonis: snel ledlicht voor sportvelden

SINT ANTHONIS – Sportvelden en -parken in alle kernen van Sint Anthonis moeten duurzaam LED-licht krijgen. De gemeenteraad wil dat zo snel als mogelijk gerealiseerd zien.

Het vervangen van dure en milieuonvriendelijke verlichting bij buitenbanen en -velden door LED-verlichting levert een direct duurzaamheidseffect op. De moderne ‘gloeilamp’ gaat veel langer mee dan andere verlichting en gebruikt slechts een fractie van de energie die nu nodig is om de velden in het licht zetten.

Vastgoed
Sint Anthonis heeft bijna alle gemeentelijke panden al duurzaam onderhanden genomen. Daarvoor zijn jaarlijks bedragen gereserveerd in de begroting. Zo liggen op het gemeentehuis, gemeentewerf en dorpshuis Ledeacker in totaal 262 zonnepanelen, hangen bij gemeentehuis- en werf en sportzalen 860 nieuwe LED-lampen binnen en heeft de gemeentewerf een duurzame eikeltjeskachel gekregen. Die laatste zorgt voor een besparing van bijna 3.000 kuub gas per jaar. En in het nieuwe beleid voor duurzaamheid is de vervanging van de veldverlichtingsinstallatie bij sportverenigingen al opgenomen.

Zo zijn bij Tennisvereniging Sint Tunnis buiten al acht LED-lampen geïnstalleerd. Voor het tennispark van T.V. De Raam aan het Paddenpad in Wanroij is LED-verlichting wel aan de orde als de buitenaccommodatie wordt aangepakt, maar dat staat pas voor 2020 gepland.

Volgens burgemeester Sijbers kan vervanging van oude lampen door LED bij sportclubs sneller, maar dan zou de gemeenteraad daarvoor jaarlijks meer geld moeten vrijmaken. Die keus is aan de politiek.

bron: www.gelderlander.nl