Segways, zonnepanelen en ‘Foute Dingen’ tijdens Veluwe Duurzaam

VELUWE – Hoe win en bespaar je energie en op welke wijze maken we ons moderne leven een beetje duurzamer? Over die vragen gaat het vrijdag 9 en zaterdag 10 november tijdens de beurs Veluwe Duurzaam in Putten.
Het is de derde editie. Vorig jaar was de beurs in Nunspeet, toen kwamen er 3000 bezoekers op af. De beurs is onderdeel van de klimaatcampagne Veluwe Duurzaam, een initiatief van de gemeenten Elburg, Ermelo, Nunspeet, Oldebroek en Putten.

De beurs vindt plaats in De Aker, het gemeentehuis en op het Fontanusplein.

Er is informatie over zonnepanelen, duurzame meubels, elektrisch vervoer, led-verlichting, pelletkachels, groendaken, zonne-energie, recreatie maar er zijn ook tips over energiebesparing. Voor de kinderen is een speciaal doe- en maakprogramma. Nieuw is de Groene Markt op zaterdag op het Fontanusplein met een aantal regionale bedrijven waaronder de Paardenmelkerij Achterduijst, Wijngaard Aan de Breede Beek en het Zonnelied.

In de gemeentestand van de vijf deelnemende gemeenten kunnen bezoekers met behulp van rijsimulatoren zuinig leren rijden. Op het Fontanusplein kunnen proefritten gemaakt worden met elektrische scooters en fietsen, segways, duurzame auto’s en bike boards. Ook is het innovatieve voertuig Hop & Bike (elektrische fietstrein) te bekijken. Band op Spanning meet gratis de bandenspanning op van de auto’s van bezoekers, want met de juiste spanning is er flinke brandstofbesparing mogelijk.

Een aantal basisscholen en middelbare scholen uit Ermelo en Putten is betrokken bij de beurs. Leerlingen van Christelijk College Groevenbeek en de Rietschans richten op de beurs de tentoonstelling ‘Foute Dingen’ in. Die bestaat uit een collectie gebruiksvoorwerpen die door leerlingen als niet duurzaam wordt gezien.

Daarnaast is er de Veiling Veluws Design. Zes basisscholen restylen huisraad op een creatieve manier. De leerlingen met het mooiste resultaat winnen een prijs. Vanaf 26 oktober kan er door het publiek via de website gestemd worden.

De producten worden geveild op zaterdag 10 november. De opbrengst gaat naar Stichting Soda, een initiatief van Veluwse ondernemers. Zij slaan waterpompen in Mozambique.

Veluwe Duurzaam, vr 18.30-21.30 uur, za 10 tot 16 uur.

bron: www.destentor.nl