Roncallischool gaat stroomneutraal de toekomst in

Velp – Basisschool Roncalli in Velp vierde donderdag 13 oktober met het Energiefeest dat ze stroomneutraal is. De verduurzaming is te danken aan 112 zonnepanelen die Slim Opgewekt op het dak installeerde en de LED-verlichting waarmee alle TL-verlichting is vervangen. Bovendien heeft de school nu de Educube. Een dynamisch LED-lichtsysteem waarbij je het licht in de klas kunt aanpassen naar de activiteit in de klas.

Kinderen toveren muziek uit water
Tijdens het Energiefeest ontdekten de kinderen energie door spellen te spelen die Slim Opgewekt voor ze ontwierp. Zo ontdekten kinderen hoe ze muziekfragmenten uit de Waterpiano konden toveren door een stroomkring te maken. Dat er ook in je eigen lichaam energie zit konden kinderen letterlijk zien bij de Warmtemeter. Met een ijsmasker op hun hoofd zagen ze het verschil tussen warmte en kou. Bij de Bliksem lieten kinderen lampen spontaan branden door ze in de buurt van een plasmabol te houden.

Robots helpen zieke mensen
Alle leerlingen hadden duurzame wensen bedacht voor de toekomst. Over 15 jaar eten we geen ‘echt’ vlees meer, zijn er robots om zieke mensen te helpen en hergebruiken we plastic om daarmee nieuw speelgoed te maken. Met een magische mist verdween een tijdscapsule met alle wensen in een gat onder het schoolplein. Maarten Buiting, die afscheid gaat nemen als directeur, sloot het gat symbolisch af met een mooie tegel. Over 15 jaar gaat de capsule weer uit de grond en zien we hoeveel van de duurzame wensen werkelijkheid zijn geworden.

Duizend werkloze bomen
Hoeveel de Roncallischool real-time opwekt en verbruikt zien de kinderen dagelijks op het monitoringsscherm in de hal. En dan niet in droge cijfers, maar omgerekend naar hoeveel uur je met die energie bijvoorbeeld zou kunnen gamen of basketballen. Jaarlijks bespaart de school vanaf nu 35.700 kWh grijze stroom. Hierdoor komt er 20.000 kg minder CO2-uitstoot per jaar in de lucht. Om zoveel CO2 te compenseren zouden 1.000 bomen nodig zijn; genoeg bomen om 3,5 voetbalvelden mee vol te planten.

bron: www.arnhemsekoerier.nl