Rijkswaterstaat belooft snel betere verlichting tunneltje

WOENSDRECHT – Rijkswaterstaat brengt naar verwachting in maart 2016 nieuwe verlichting aan in het tunneltje onder de A58 bij Woensdrecht. Dat zegt woordvoerster Firdevs Akkaya in een reactie op een boze brief van het Woensdrechtse dorpsplatform. Het bewonersorgaan zegt al sinds 2014 met Rijkswaterstaat over de kwestie in gesprek te zijn, zonder zichtbaar resultaat en voelt zich daarom niet serieus genomen.

De verlichting van het tunneltje aan de Langeweg staat volgens Kees Gravemakers al lange tijd op de agenda van het dorpsplatform. “Sinds 2014 vragen wij hier aandacht voor. De verlichting is onvoldoende, waardoor er al verschillende ongelukken zijn gebeurd. In maart 2015 heeft Rijkswaterstaat de situatie bekeken met vertegenwoordigers van de gemeente en het dorpsplatform. We kwamen toen gezamenlijk tot de conclusie dat de verlichting onvoldoende is”, legt hij uit.

Tijdelijke voorziening

Hoewel de drie partijen dan al op één lijn zitten, blijft een concrete actie uit. Rijkswaterstaat meldt eerst een extern onderzoek te willen laten doen naar de verlichting en laat vervolgens in juni 2015 weten dat de aanpak er komt. De wegendienst belooft in september al een tijdelijke voorziening te treffen en rond de jaarwisseling nieuwe, heldere witte LED verlichting aan te brengen.

“Eind september meldt Rijkswaterstaat echter dat de plannen zijn veranderd”, zegt Gravemakers. “De nieuw armaturen zouden vervroegd worden aangebracht in plaats van begin 2016. De tijdelijke, fellere lampen zullen niet meer worden aangebracht. Maar eind november was men nog steeds niet begonnen met de werkzaamheden. Uit navraag bij Rijkswaterstaat blijkt dat er vertraging is opgetreden in de onderhandelingen over de offerte en dat de werkzaamheden pas in januari zullen starten.”

Klacht

Het dorpsplatform voelt zich door de houding van Rijkswaterstaat nu van het kastje naar de muur gestuurd. Gravemakers kondigt aan dat het platform een klacht zal indienen bij de hoofdingenieur-directeur Zuid-Nederland van de wegendienst. “We zijn boos en teleurgesteld, omdat Rijkswaterstaat zich niet houdt aan de gemaakte afspraken en we niet serieus worden genomen”, stelt hij.

Geen schoonheidsprijs

Rijkswaterstaat geeft in een reactie toe dat de kwestie ‘intern veel te lang heeft gelegen.’ “Het verdient niet de schoonheidsprijs dat het bij ons zo lang geduurd heeft. Daarvoor maken wij onze excuses”, biedt woordvoerster Akkaya aan.

Ze laat verder weten dat Rijkswaterstaat zeker nog aandacht heeft voor de verlichting. “Natuurlijk gaan de aanpassingen aan de verlichting nog wel plaatsvinden. Op dit moment ligt er al een aanpak van een van onze vaste aannemers klaar. Naar verwachting wordt dit in januari goedgekeurd en kunnen we in maart buiten starten met de uitvoering”, kondigt ze aan.

De huidige vier lichtpunten in de tunnel worden tijdens de werkzaamheden vervangen voor een reeks van vijftien tot twintig lichtpunten, die voorzien worden van LED verlichting, waardoor met name fietsers een vloeiende overgang tussen licht en donker zullen ervaren.

bron: internetbode.nl