Raadslid Boon betrekt duurzame woning

RENKUM Vanaf de weg gezien ziet de ‘nul-op-de-meter’ woning van raadslid Henk Boon van GroenLinks er wat futuristisch uit. Dat is ook wel een beetje zo. De familie Boon woont in één van de vijf ZeroPlus woningen in de wijk Bergerhof in Renkum. Hierbij geldt als uitgangspunt: geen gas meer, duurzaam wonen 3.0. Boon opent gastvrij de deuren van de fonkelnieuwe woning en leidt de verslaggever graag rond.

De wereld is drastisch aan het veranderen. Dat geldt ook voor de woningmarkt. Hoewel er nog veel ‘traditioneel’ wordt gebouwd, krijgen duurzaamheid, energieneutraal wonen, woonbeleving en innovatie steeds meer de overhand.

Boon staat als ‘GroenLinkser’ pal achter de plannen van Renkum om als gemeente in 2040 klimaatneutraal te zijn. Toch is dat niet de enige reden voor zijn move richting deze ‘nul-op-de-meter’ woning, vertelt hij in de keuken waar geen gasaansluiting meer te vinden is, maar inductie de klok slaat: ,,Onze keus voor deze woning heeft meerdere redenen. We woonden al twintig jaar in wijk Fluitersmaat en wilden weleens wat anders. We zochten lang naar een geschikt alternatief, zonder resultaat. Feitelijk waren we al gestopt met zoeken. Totdat we in deze krant begin vorig jaar het bericht lazen over de plannen van ontwikkelaar ZeroPlus om hier vijf duurzame woningen te bouwen.”

BROCHURE De familie Boon werd steeds enthousiaster. ,,We vroegen de brochure op en waren ‘om’.” Zijn vrouw, lachend: ,,Zelf heb ik een Groningse achtergrond, dus mij sprak het gasloze wel aan. Zonder gas in Renkum, dat heeft wel wat.”

Het gaat hier om een ‘all electric’ woning, met 32 zonnepanelen op het dak, waarbij de gasaansluiting verleden tijd is. Warmtepomptechniek zorgt voor verwarming of juist voor verkoeling. In de winter verwarmen en in de zomer koelen, dat is ook het idee van de woning. ,,Dat is voor ons wennen. Los daarvan moet je wel een zekere discipline hebben en bewust met energieverbruik om kunnen en willen gaan”, vertelt Boon bij het hart van de woning met alle technische snufjes.

VERBRUIK ,,We wonen er pas sinds juni, dus hebben nog geen ervaring met de winter. We weten pas meer over het uiteindelijke verbruik als we hier een jaar wonen. Overigens is de plek op zich, aan de rand van de wijk, met uitzicht op het Renkums Beekdal ook geen straf”, benadrukt Boon op het balkon van de woning.

De basis van de woning is een stalen frame. Stenen zijn er niet. ,,Alleen dunne stenen strips om de indruk te wekken. Toch klinkt het achter de strips hol. Hoor maar. Hier bevindt zich isolatiemateriaal van veertien centimeter dik.” Vanzelfsprekend gebruikt de vierkoppige familie LED verlichting en het glas van deuren en ramen is dubbel-dubbel.

De rondleiding is klaar, de hoogste tijd voor koken op inductie.

bron: hoogenlaaag.nl