Quooker verdrievoudigt productie energieneutraal

Quooker in Ridderkerk, het bedrijf dat de gelijknamige kokendwaterkraan uitvond, verdrievoudigt zijn productiecapaciteit om aan de grote vraag uit het buitenland te voldoen en de expansie richting Azie op te starten. “We gaan dit jaar 64 miljoen euro omzet doen”, zegt Niels Peteri, die samen met broer Walter de directie voert. “In 2013 was dat nog 32 miljoen.”
Minister Kamp van Economische Zaken komt het nieuwe pand, ontworpen door architect Rob Smits (bureau 3D0D), maandag persoonlijk openen. Pluspunt is voor Kamp ongetwijfeld dat het nieuwe pand met bijna negenhonderd zonnepanelen meer energie oplevert dan de onderneming op dit moment gebruikt.

Sinds de start groeide Quooker in omzet met 25 procent per jaar. Die groei komt nu vooral uit het buitenland (in Europa verkocht het inmiddels 464.583 kranen). Behalve dochterbedrijven in acht Europese landen heeft het bedrijf uit Ridderkerk ook een vestiging in de Verenigde Arabische Emiraten. Walter Peteri: “Een strategische keuze, van hieruit kunnen we rustig Azië gaan verkennen. Ook al kun je met de Quooker meer dan snel thee zetten, de theecultuur in deze regio biedt veel kansen.”

Jongensboek

Het ondernemersverhaal van vader Henri Peteri en zijn zonen Niels (foto rechts) en Walter (foto links) leest als een spannend jongensboek. Vader Henri was ingenieur bij Unilever toen in 1970 de instant soep op de markt kwam. Hij besefte dat dergelijke soep instant kokend water nodig had, zegde zijn baan op en dook de kelder in van zijn huis. Drie jaar en enkele hypotheken op zijn huis verder, was er een prototype, maar dat was ook vijf jaar later nog niet gereed voor productie. Het apparaat bleef haperen.

Toen de zevende hypotheek op was, moest vader Peteri stoppen. Enkele jaren later, in 1985, studeerde zoon Niels af en besloot het werk van zijn vader te vervolmaken. Pas zeven jaar later werd de Quooker Basic geïntroduceerd. Broer Walter haakte aan om het commerciële stuk van de onderneming te gaan doen. Samen stuwden ze Quooker op in de vaart der volkeren.

Ruimte

De Quooker-directie investeerde ruim acht miljoen euro in de uitbreiding en financierde dat uit eigen middelen. De laatste jaren kocht Quooker een aantal omliggende bedrijfspanden op. Door die te slopen ontstond ruimte voor een kleine 6000 vierkante meter nieuwe bedrijfsruimte. “Wij hebben geen bank nodig”, zegt Niels Peteri. “En dat willen we graag zo houden.”

Quooker heeft nu zo’n 220 medewerkers in dienst en produceert bijna alles in eigen huis. Sommige onderdelen komen van leveranciers uit binnen- en buitenland, maar de meeste zijn van eigen makelij. Ook productiemachines en -lijnen bouwen we zelf.’ Net als de kranen zelf is de nieuwbouw energiebesparend. Behalve de zonnepanelen, dragen LED verlichting en een slimme klimaatbeheersing bij aan de duurzaamheid van het pand.

Quooker heeft 52 octrooien. De onderneming is voor honderd procent in handen van de familie.

bron: www.sprout.nl