Puttenaren houden warm pleidooi voor lantaarnpalen buitengebied

PUTTEN – De oproep aan Puttenaren om aan te geven waar lantaarnpalen mogen verdwijnen in het buitengebied heeft veel bruikbare reacties opgeleverd.

Wethouder Roelof Koekkoek (WijPutten) gaat eerdaags alle reacties lezen, want reageren via de speciale site www.puttenverlichtbewust.nl is inmiddels niet meer mogelijk.

Putten wil energie besparen in het buitengebied door oude lantaarnpalen te vervangen door LED-verlichting. Daarnaast wordt gekeken of er palen weg kunnen. Dat hangt dan wel af van de verkeerssituatie, want het mag de locatie niet onveiliger maken.

Omdat het weghalen van palen gevoelig ligt, mochten Puttenaren reageren op de nieuwe situatie. Op de speciale site is op een kaartje aangegeven waar de palen staan en waar ze volgens de gemeente weg kunnen. Die kaartjes zijn nog steeds te bekijken op de site.

Het zal niemand verbazen dat veel bewoners in hun reactie juist het tegenovergestelde beogen: zij pleiten ervoor de paal op een bepaalde plek te houden. De oproep heeft ook andere tips opgeleverd. Aan de Matseweg bijvoorbeeld, kunnen volgens de gemeente drie van de zes palen weg. Een Puttenaar schrijft: ,,Prima dat de paal tegenover nummer 7 verwijderd wordt, maar dan ook graag de overhangende eik omzagen, anders raakt het vrachtverkeer hem nog vaker dan nu al het geval is.”

En aan de Beekweg gaan mogelijk twee van de elf palen weg. Tot onvrede van velen. Een Puttenaar schrijft: ,,Alle palen laten staan voor de veiligheid van kinderen die naar school moeten. Vooral op het lange, rechte stuk bij het bankje staan vaak ‘vreemde, rare’ gasten. Mijn dochter vindt het al niet leuk om hier alleen te fietsen.”

bron: www.destentor.nl