Proef met led-verlichting in wijk De Velden in Schiedam

De gemeente Schiedam voert een proef uit met duurzame led-verlichting. De proef wordt gehouden om armaturen te kiezen die in de toekomst in de hele stad gebruikt kunnen gaan worden.

Proefperiode
De proef is in oktober van start gegaan en loopt door tot en met november. In totaal zijn er 10 verschillende type led-armaturen opgesteld in de Velden. Deze blijven zes weken staan. Op deze manier kunnen de gemeente en bewoners in de praktijk zien welk effect verschillende armaturen hebben.

Vernieuwing
De gemeente houdt het experiment met de verlichting omdat zij een keuze wil maken voor nieuwe verlichting die in de toekomst in de hele stad gebruikt kan gaan worden. De led-verlichting is in vergelijking met de huidige armaturen energiezuiniger en daardoor milieuvriendelijker. Met het vervangen van de gele verlichting door witte led-verlichting, verhoogt ook de sociale veiligheid.

EnquĂȘte en belevingsonderzoek
In overleg met de wijkprocesmanager zal een gering aantal bewoners met vertegenwoordigers van de gemeente een belevingsonderzoek en een technisch onderzoek in de wijk uitvoeren. Op deze avond(en) wordt langs de verlichting gelopen om het verschil in belichting te ervaren. Aan de hand daarvan maakt de gemeente een keuze voor het beste armatuur. Na de proefperiode worden de oude armaturen weer teruggeplaatst. De oude armaturen zullen pas vervangen worden als de nieuwe armaturen compleet geleverd zijn.

bron: www.schiedam.nl