Proef met LED straatverlichting in Kerckebosch

ZEIST – Bij het Informatiecentrum Kerckebosch hangt sinds kort een nieuw verlichtingssysteem tussen de bomen. Een straatlantaarn met LED verlichting. Het gaat om een proef, die moet uitwijzen of het licht prettig is én ook tussen de bomen goed blijft hangen.

Er is voor de proef gekozen omdat LED verlichting veel langer meegaat dan gewone verlichting en veel minder energie verbruikt. Een ander voordeel van LED is dat je de verlichting zo kan instellen dat het feller oplicht als er een voetganger, fietser dan wel auto passeert, waarna de verlichting weer dimt tot een minimaal niveau. Zo bespaar je nog meer energie én het is ook beter voor de dieren.

“Een LED lint door de wijk: ik denk dat het prachtig wordt”
LED verlichting is nog betrekkelijk nieuw. Het wordt in Nederland wel op sommige hoofdwegen al gebruikt. LED verlichting geeft net even ander licht, het lijkt veel helderder. Evert Jan Roelofsen, directeur Wijkontwikkelings-maatschappij Kerckebosch “Zo’n lint van hangende verlichting tussen de bomen lijkt me fantastisch. Ik moest wel even wennen aan de kleur van het armatuur. Dat is rood. Ik ben nu helemaal ‘om’, het wordt prachtig, die kleur met de zwevende verlichting in de wijk . LED scheelt veel in kosten en energie. Duurzaam dus, dat vinden we belangrijk in het nieuwe Kerckebosch.”

Wat vindt u ervan?
In principe krijgt heel Kerckebosch LED verlichting. De nieuwe straatverlichting wordt aangelegd bij het woonrijp maken van de nieuwe buurten, dus dat duurt nog even. Dat geeft het team dat werkt aan de wijk de tijd om het systeem goed te testen. Heeft u de LED verlichting al gezien? Wij zijn benieuwd wat u er van vindt. Laat ons dit weten via info@kerckeboschzeist.nl.

Vernieuwing steeds meer zichtbaar
Naast de proef met LED verlichting zijn er ook andere voorbodes van de vernieuwing van Kerckebosch. Tussen de nieuwe buurten ‘Stuifduinen’ en ‘Op de Hei’ is begonnen met het inzaaien van het nieuwe heideveld. Utrechts Landschap heeft hiervoor een heidemengsel ter beschikking gesteld. Het gewenste heidelandschap kan dan langzaam tot wasdom komen.

Bouw eerste huurwoningen
Ook de start van de bouw komt steeds dichterbij. Nog voor de zomer begint aannemer ERA in opdracht van Seyster Veste met de bouw van de eerste huurwoningen. De bouwwerkzaamheden beginnen bij de nieuwe eengezinswoningen in de buurt ‘De Boswachterij’, langs de Prinses Marijkelaan. Binnenkort wordt hiervoor een feestelijk startmoment aangekondigd.

Wijkvernieuwing Kerckebosch Zeist
Kerckebosch ligt in het oostelijk deel van Zeist naast de villawijk De Hoge Dennen en grenst aan de Utrechtse Heuvelrug en landgoed Heidestein. Kerckebosch vernieuwt. De gemeente Zeist en woningcorporatie Seyster Veste werken samen aan het levensloopgeschikt maken van deze wijk. Nieuwe of verbeterde voorzieningen komen in een bosrijke wijk waarin 1250 nieuwe woningen in verschillende prijsklassen en types worden ontwikkeld, waaronder 45 prachtige vrije kavels. Voor de uitvoering van de plannen richtten de gemeente en Seyster Veste de Wijkontwikkelingsmaatschappij (WOM) op.

bron: www.deweekkrant.nl