Proef met dynamische verlichting op fietspad dijk- en waardpad in Alkmaar

In januari en februari test Stadswerk072 met zogenaamde dynamische fietsverlichting op een deel van het fietspad Dijk- en Waardpad in de Alkmaarse wijk Daalmeer. Dynamische verlichting reageert op beweging. De lichten gaan feller branden zodra er iemand passeert en zullen na enige tijd weer dimmen. Op die manier krijgt de natuur meer rust, omdat er ’s nachts minder lichtvervuiling is. Daarnaast is het energieverbruik van deze lichtmasten lager omdat ze gedurende de nacht minder fel branden.

De twintig lichtmasten op het Dijk- en Waardpad tussen het Geestmerambacht en de Aïdastraat bieden licht op maat. Als er niemand fietst of loopt is het licht standaard gedimd en brandt de LED verlichting op 20 procent van het vermogen. De lampen gaan feller branden zodra een (brom)fietser, scooter of voetganger passeert. Op dat moment worden de eerstvolgende drie lichtmasten opgeschakeld naar 100 procent. Na één minuut wordt de verlichting achter de passant weer gedimd tot 20 procent van het vermogen.

De maanden januari en februari staan in het teken van testen en afstellen. Na deze periode wordt de toepassing van de dynamische verlichting op deze locatie geëvalueerd. Afhankelijk van de uitkomsten wordt gekeken of het mogelijk is om dynamische fietsverlichting op meerdere fietspaden met een lage verkeersintensiteit in te zetten. Wethouder stadsbeheer Marcel van Zon zegt over het belang van de proef: ”Met deze dynamische verlichting heb je alleen licht waar het op dat moment nodig is. Dat is goed voor de veiligheid, maar ook voor het zuinig gebruik van energie en voor de rust van de dieren. Ik heb goede verwachtingen van de resultaten van de proef en mogelijkheden voor bredere toepassing in de gemeente.’

bron: www.alkmaarcentraal.nl