Pilot met speciale verlichting op de Nelson Mandelaweg

ROOSENDAAL – De gemeente Roosendaal is op de Nelson Mandelaweg een pilot gestart met speciale wegdekverlichting. Het gaat om grondspots die in het fietspad zijn verwerkt. De LED-grondspots werken op zonne-energie. Mocht de pilot goed bevallen, dan wordt ook overwogen om deze grondspots te installeren op het Vierhoevenpad.

De nieuwe wegdekverlichting zorgt volgens de gemeente voor een grotere verkeersveiligheid en sterker veiligheidsgevoel voor degenen die van de weg gebruik maken. “Weggebruikers kunnen over een grote afstand duidelijker het verloop van de weg zien en vallen bovendien zelf beter op.” De wegdekverlichting gaat automatisch aan naarmate het donkerder wordt en brand vervolgens gedurende de hele nacht. Zodra het daglicht wordt, gaat het LED licht uit en laadt de batterij zichzelf weer op. “Bijkomende voordeel is dat er geen lichthinder voor flora en fauna ontstaat. Daarnaast is er geen sprake van jaarlijkse onderhouds- of energiekosten. De solar wegdekverlichting is verzonken in het asfalt aangebracht zodat het geen obstakel is voor fietsers.”

Wethouder Inge Raaijmakers komt met deze proef tegemoet aan een wens van de Roosendaalse gemeenteraad en zegt in een reactie: “Deze duurzame en voordelige oplossing zorgt met minder licht voor meer zicht. Roosendaal wil een duurzame gemeente zijn, voor nu én voor de generaties na ons. Een groene, gezonde, en welvarende stad voor iedereen die hier woont, werkt of op bezoek komt. Het verduurzamen van stad, dorpen en leefomgeving is een gigantische operatie, tegelijkertijd is het een enorme kans die heel veel gaat opleveren. Daarnaast investeert de gemeente Roosendaal ook in verkeersveiligheid. Bij dit project komen verduurzaming en veiligheid voor onze inwoners op een mooie manier bij elkaar samen.”

bron: www.internetbode.nl