Overal lichtjes! ‘In december heb ik een dubbele stroomrekening’

Willekeurige voorbijgangers kijken glimlachend op, of denken er zo het hunne van. Wij vroegen de kerstversierders waarom ze hun huis, tuin of balkon zo uitbundig met lichtjes tooien. ,,Die sterren op het dak zijn een eerbetoon aan mijn vader en mijn broer.’’

Ada Pot (59), Rotterdam
Het begon een jaar of 25 geleden met een kerstman die mijn dochter van haar opa kreeg. Nu is het een traditie waar ik elk jaar naar uitkijk. Ik hou erg van kerst. In onze flat ben ik de enige die de boel versiert. Mijn buren vinden het alleen maar leuk. In oktober vragen ze al: wanneer begin je weer? Vroeger sprong, als alles brandde, de stop eruit als ik de oven aandeed. Nu heb ik al een paar jaar alleen nog LED verlichting en gebeurt dat gelukkig niet meer.

Ad Faassen (65), Dordrecht
Toen ik een jaar of tien geleden begon met kerstverlichting was ik de enige in de straat. Nu doet het hele blok mee. Tja, mensen zijn net papegaaien. Ik koop nooit iets nieuws, behalve als er een lampje kapot is. Ik zet de verlichting om vijf uur ’s middags aan en om twaalf uur ’s nachts uit. De week na kerst breek ik de hele boel weer af. Want ik vind het heel gezellig hoor, die lichtjes. Maar het is ook wel lekker als het allemaal weer is opgeruimd.

Mark Lodewijk (38), Wageningen
Sinds mijn man Mario en ik hier vijf jaar geleden zijn komen wonen, versieren we ons balkon met de feestdagen. Elk jaar op 1 november gaat de verlichting aan. Heel Wageningen kent ons huis. Mensen spreken ons aan: wat is dit jaar het thema? We zijn weg van Disney, dus kiezen we altijd een Disneythema. Dit jaar Mary Poppins. Het thema voor volgend jaar weten we ook al: Cinderella. In China hebben we een jurk laten maken en we hebben voor weinig een oude Singer-naaimachine op de kop getikt, als attribuut voor haar verstelwerk. Het is een hobby waar we het hele jaar mee bezig zijn. We lopen alle kerstmarkten af en speuren op internet. In onze kelderbox staan 24 dozen met kerstspullen.

Bruno Spoor (26), ’s-Graveland
Kerst is mijn favoriete feest en daar wil ik, sinds ik op mezelf woon, iets mee doen. Lekker gezellig, lekker vrolijk, lekker feestelijk. Het geeft me energie. Hopelijk geldt dat ook voor andere mensen. Mijn spullen haal ik overal vandaan, zoals laatst een verlicht kersthert bij de Lidl. Half oktober zet ik de eerste dingen neer en dan komt er elke dag iets bij. Pas eind januari haal ik alles weer weg, want deze periode kan me niet lang genoeg duren.

Vincent Buuron (24), Fijnaart
Mijn stroomrekening is in december twee keer zo hoog. Tja, ik was als kind al groot fan van Kerstmis. Toen ik nog thuis woonde, verzorgde ik ook de kerstverlichting. Ik ben elektricien en maak eerst een lichtplan. Ik koop spullen, maar ik maak ook veel dingen zelf. Die kerstboom heb ik gemaakt van tiewraps, een haspel en een lichtslang. Ik kan met mijn telefoon alles op afstand bedienen. Ik investeer een paar duizend euro en daar wil ik zo lang mogelijk van genieten.

Mark van Sintfiet (36), Wernhout
Voor mij hoefde het eerst niet zo, maar mijn vrouw Carla is gek van Kerstmis en zij heeft me aangestoken. Nu vind ik het steeds leuker. Sinds een paar jaar wonen we landelijk en hebben we de ruimte om het huis en de tuin te versieren. Gezellig toch? Je ziet het hier in de buurt ook steeds meer. We beginnen al in de eerste week van november en pas eind januari ruimen we op. We willen dat fijne kerstgevoel zo lang mogelijk vasthouden. Elk jaar struinen we kerstmarkten af op zoek naar leuke spullen. We kopen alleen wat we mooi vinden en wat van goede kwaliteit is. Dit jaar hebben we voor het eerst een verlichte kerstboom in de tuin. Mooi is-ie, hè?

Pieter Gerritsen (27), Dordrecht
Als je de straat inkomt, zie je de kerstverlichting meteen. Daar krijg ik echt een kick van. Ik heb het van mijn oma, die is ook gek van kerst. Ik begin met opbouwen op 1 november, altijd als eerste in de wijk. Elk jaar kies ik een thema. Vorig jaar was het blauw, dit jaar wit met goud. Het thema voor volgend jaar weet ik ook al: iglo’s, met echte nep-Eskimo’s. Ik volg op internet de laatste trends in Amerika. Mijn spullen koop ik meestal ook op internet.

Arthur Lankau (78), Brielle
Kerst is alles voor me, sinterklaas zegt me niks. Dat komt van vroeger. Mijn moeder had in Indië zoveel meegemaakt dat ze alleen van kerst kon genieten. Ik heb ons kribje van vroeger nog. Dertig jaar geleden ben ik begonnen met lampjes ophangen. Mijn vrouw vond het niks, maar ze is er nu aan gewend. Ik doe het voor mezelf, maar de buurt vindt het ook leuk. Zelfs de doktersassistente wordt blij als ze langs mijn verlichte tuin rijdt, heeft ze me verteld. Iedereen kent me van mijn kerstverlichting.

Dennis van Hagen (38), Hengelo
In oktober begin ik met opbouwen, begin januari gaan de lichten uit. Thuis versierden we het huis met Kerstmis altijd met z’n drieën, maar ik ben mijn vader en broer een paar jaar geleden kort na elkaar verloren. Die twee sterren op het dak zijn een eerbetoon aan hen. Ik koop weleens wat, maar ik krijg ook veel. Er zijn voorbijgangers die zeggen dat ze het lelijk vinden, maar dat verandert meestal als ze het verhaal horen dat erachter zit.

bron: www.ad.nl