Openbare verlichting wordt LED in Waterland

MONNICKENDAM – Vrijwel alle openbare verlichting in de gemeente Waterland moet de komende jaren LED verlichting worden. dat vindt het college van b en w van Waterland, dat de gemeenteraad gaat voorstellen om de lampen te vervangen.

Overstappen op LED verlichting past in het streven van de gemeente om zo duurzaam mogelijk te zijn. LED lampen gaan veel langer mee dan traditionele lampen en verbruiken bovendien veel minder energie, waardoor ze minder belastend zijn voor het milieu.

Het verschil in aanschafkosten tussen traditionele lampen en LED lampen wordt ook steeds kleiner.

Het vervangen van alle verlichting vergt de komende vijf jaar een flinke investering, maar uiteindelijk zullen de kosten van beheer en onderhoud van de openbare verlichting dalen.

Het college denkt dat er vanaf 2020 jaarlijks 9000 euro bespaard kan worden. Al twee jaar eerder, in 2018, moeten alle traditionele lampen zijn vervangen.

Behalve de openbare verlichting wil de gemeente de verlichting in het gemeentehuis milieuvriendelijker maken.

De bedoeling is dat tl-lampen worden vervangen door LED verlichting, waarbij er ook bewegingsmelders worden aangebracht, waardoor in ruimten waar niemand is niet het licht blijft branden.

bron: www.noordhollandsdagblad.nl