De komende jaren worden ook de laatste 306 SOX-lampen in Dokkum en de gemeente Noardeast-Fryslân vervangen door LED verlichting. In de komende weken worden deze armaturen vervangen. In vergelijking met de huidige verlichting gaan LED lampen langer mee en verbruiken zij minder energie. Het energieverbruik is 40-60 procent lager. LED lampen verspreiden minder licht en ze worden in de nachtelijke uren geleidelijk naar 50% gedimd. Dit betekent dat het licht steeds minder fel brand, naarmate er minder verkeer onderweg is. De armaturen met deze type lampen worden voor het eind van dit jaar vervangen. Waar dat nodig is wordt behalve de armatuur ook de mast vervangen. De meeste armaturen worden geplaatst op de bestaande mast.
Europese aanbesteding
In 2016 werd nog een Europese aanbesteding gehouden voor 1000 armaturen. Het ging toen voor een deel om de verlichting op doorgaande wegen die werd vervangen. De kosten voor het vervangen van die verlichting waren ongeveer een half miljoen euro, maar die konden in negen jaar tijd worden terugverdiend. Afgelopen jaren is er ook op veel andere plekken al LED verlichting aangebracht, bijvoorbeeld na een herinrichting. Er is het afgelopen jaar een proef gedaan op de Dongeradyk in Dokkum. Daar werd niet alleen de verlichting vervangen, maar werden ook een aantal lichtmasten opgeruimd.
Geslaagde proef
Alle lampen blijven branden gedurende de nacht op een lagere sterkte na 22.30 uur tot 6.00 `s ochtends. De huidige verlichting wordt na half elf om en om uitgezet. Eerder werden als proef aan de Rondweg-Noord lampen vervangen door LED verlichting. Ook die proef slaagde. De nadelen van de huidige SOX-verlichting zijn onder andere dat het kwiklampen zijn – en dus slecht voor het milieu wanneer ze stuk zijn – met een beperkte levensduur en voor veel lichtvervuiling zorgen.
bron: www.in-dokkum.nl