NSVV: ‘Energiezuinige verlichting opgenomen in erkende maatregelenlijsten’

De NSVV meldt dat besparingsplicht voor bedrijven – en zo onder meer het toepassen van LED verlichting – sinds 1 decmber 2015 opgenomen is in de erkende maatregelenlijsten van de Activiteitenregeling Milieubeheer.

Bedrijven en instellingen zijn veelal sinds 2008 verplicht energiebesparende maatregelen te treffen die zich binnen 5 jaar terugverdienen. Deze eis komt voort uit artikel 2.15 van het Activiteitenbesluit Milieubeheer.

De besparingsplicht is sinds 1 december 2015 aangevuld met erkende maatregelenlijsten. Deze zijn opgenomen in bijlage 10 van de Activiteitenregeling Milieubeheer (verder Activiteitenregeling). Als een bedrijf of instelling de maatregelen treft die op deze lijsten staan, wordt met zekerheid voldaan aan de wettelijke besparingsplicht. Het is echter ook mogelijk met alternatieve maatregelen aan de besparingsverplichting te voldoen.

Tot nu toe zijn erkende maatregelenlijsten in de wetgeving verankerd voor 7 bedrijfstakken, waaronder kantoren, onderwijsinstellingen en gezondheidszorg- en welzijns/zorginstellingen. Eind 2016 meer volgende bedrijfstakken volgen: automotive, horeca, agrarisch, detailhandel en supermarkten, sport en recreatie, voedingsmiddelen.

De erkende maatregelenlijsten bevatten verschillende maatregelen voor binnenverlichting, buitenverlichting en reclameverlichting. De maatregelen hebben betrekking op het verlagen van het geïnstalleerd vermogen en op het verlagen van de branduren.

De belangrijkste maatregelen voor binnenverlichting zijn:

  • Onnodig branden van binnenverlichting in pauzes en buiten bedrijfstijd voorkomen;
  • Geïnstalleerd vermogen binnenverlichting beperken;
  • Geïnstalleerd vermogen accentverlichting beperken.

De belangrijkste maatregelen voor buitenverlichting en reclameverlichting zijn:

  • Onnodig branden van reclame- en overige buitenverlichting voorkomen, zodat verlichting alleen brandt als het donker is en de verlichting per nacht minimaal 6 uur uit is;
  • Geïnstalleerd vermogen buitenverlichting beperken;
  • Geïnstalleerd vermogen reclameverlichting beperken.

De exacte invulling van de maatregelen kan per bedrijfstak variëren. In veel gevallen bestaat een maatregel uit verschillende onderdelen. Zo bestaat de maatregel ‘Geïnstalleerd vermogen accentverlichting beperken’ onder andere uit de onderdelen:

  • LED lamp toepassen in bestaand armatuur (Uitgangssituatie: Halogeenlamp aanwezig);
  • PL-lamp toepassen in bestaand armatuur (Uitgangssituatie: Gloeilamp aanwezig);
  • Halogeenlamp of LED lamp toepassen in bestaand armatuur (Uitgangssituatie: Gloeilamp aanwezig).

bron:  ledmagazine.nl