Nieuws uit Dordrecht: Stadsentrees krijgen led-strooilichtjes

DORDRECHT – De gemeente Dordrecht brengt led-strooilichtjes aan in de bestaande bestrating. De proefopstelling bij de Vriesebrug was zeer geslaagd, waardoor nu alle stadsentrees zoals de Prinsenstraat, Ruitenbrug, Spuibrug, Soetgensbrug, Johan de Wittbrug, Sint Jorisbrug, Torenstraat en de Noorderbrug van led-strooilichtjes worden voorzien. De strooilichtjes (led glasspots) worden in een betontegel of gebakken klinker ingebouwd. De led-verlichting bij de entrees zijn erg zuinig en ze staan op het zogenoemde monumentencommando. Dit houdt in dat ze maar een gedeelte van de nacht branden. Ook Stichting Centrummanagement en de ondernemers in de binnenstad vinden de led-strooilichtjes een leuke markering voor de stadsentrees.

De gemeente Dordrecht werkt al enkele jaren aan de uitvoering van het lichtplan binnenstad. Het Stadhuis en de Grote Kerk zijn bijzonder aangelicht, er zijn Oud-Hollandse lichtmasten geplaatst langs de havens en de verlichting op het Scheffersplein is vervangen. Het pand de Gulden Os (bibliotheek), het poortje naar het Maartenshof en het Scheepsdok van Straatman zijn aangelicht, de bruggen en steigers hebben groene en blauwe led-verlichting gekregen en de openbare verlichting in de Voorstraat-Noord, de Riedijk en de historische winkelstraten is aangepast.

Afsluiting project
Onlangs zijn ook het torentje van de Waalse Kerk bij de Visbrug, het poortje van De Munt en de Oude Mannenhuispoort aangelicht. Als laatste onderdeel van het project worden nu de stadsentrees naar de historische binnenstad van led-strooilichtjes voorzien zoals bij de Vriesebrug al is uitgevoerd. De strooilichtjes worden nog voor de kerstmarkt aangebracht, alleen vorst kan het werk vertragen. Twee entrees, de Prinsenstraat en de Torenstraat, kunnen vanwege de dijksluiting pas in april 2013 worden uitgevoerd. Als alle aanpassingen in 2013 zijn uitgevoerd kan het project Lichtplan Binnenstad Dordrecht 2006-2015 worden afgesloten.

Duurzaamheid
Duurzaamheid is één van de speerpunten van het college van B&W. Dit krijgt onder andere vorm in vier toonaangevende projecten: het warmtenet, de Energie Coöperatie Dordrecht (ECD), de Duurzaamheidsfabriek en duurzame ontwikkeling van de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Daarnaast lopen er vele initiatieven rond water, energie, afval, milieu en natuur, zoals het aanbrengen van energiebesparende verlichting in tunnels en parkeergarages.

bron: www.dordrecht.net