Nieuws uit Dordrecht: Fietspad Noordendijk en erven Stadspolders krijgen ledverlichting

DORDRECHT – In de maand oktober vervangt de gemeente Dordrecht de verlichting langs het fietspad aan de Noordendijk en aan het Van Ravensteynerf; het Rietveld-erf en het Maaskant-erf in Stadspolders door ledverlichting. De werkzaamheden duren ongeveer twee weken.

De gemeente verwacht dat de nieuwe ledverlichting langs het fietspad aan de Noordendijk 75% minder energie zal verbruiken dan de huidige verlichting. Op jaarbasis is de energiebesparing te vergelijken met het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden in een jaar. Een ander voordeel van de ledverlichting is dat de lampen niet meer jaarlijks vervangen hoeven te worden.

Verkeer
De werkzaamheden worden in het verkeer uitgevoerd. Voor fietsers zal geringe overlast zijn. Zij hoeven niet om te rijden en hoeven hooguit even af te stappen en een stukje over de stoep te lopen om de hoogwerker te passeren. Op de doorgaande weg langs het Van Ravensteyn-erf, het Rietveld-erf en het Maaskant-erf wordt ook ledverlichting geplaatst. De verlichting daar is aan vervanging toe. Hier zal geen sprake zijn van overlast.

Led-verlichting (nog) niet heilig
De nieuwe generatie ledverlichting geeft meer licht dan de huidige standaardverlichting. Met het toepassen van de ledverlichting op sommige plekken voldoet de verlichting beter aan de lichtnorm. Niet overal wordt als standaard ledverlichting toegepast in de straten van Dordrecht. Ledverlichting is als nieuwe verlichtingsvorm nog niet uitontwikkeld. De gemeente heeft ook nog geen ervaring met de gevolgen van het beheren van ledverlichting op de lange termijn en is dus terughoudend met het grootschalig toepassen ervan. Toch blijft de gemeente Dordrecht op zoek naar mogelijkheden om op gebied van openbare verlichting verder te verduurzamen. Een andere project waar ledverlichting is toegepast is de verkeerstunnel aan de Krispijnseweg. Ook op andere manieren draagt de gemeente bij aan duurzaamheid door op gebied van verlichting energie te besparen. Op de Stadspolderringen op de rijweg Noordendijk bijvoorbeeld, wordt bijvoorbeeld op daluren de conventionele energiezuinige verlichting gedimd.

Duurzaamheid
Duurzaamheid is één van de speerpunten van het college van burgemeester en wethouders. Dit krijgt onder andere vorm in vier toonaangevende projecten: het warmtenet, de Energie Coöperatie Dordrecht, de Duurzaamheidsfabriek en duurzame ontwikkeling van de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Daarnaast lopen nog veel meer initiatieven rond water, energie, afval, milieu en natuur, zoals het aanbrengen van ledverlichting.

bron: www.dordrecht.net