Nieuwe verlichting in heel Valkenburg aan de Geul

Op 18 mei 2017 zal wethouder Vankan, vanaf grote hoogte, een bijzonder lichtproject starten. In korte tijd krijgt de gehele gemeente Valkenburg aan de Geul LED verlichting. LED verlichting is bijzonder energiezuinig. Vergeleken met gloei- en halogeenlampen bespaart het al snel 30 tot 35% energie. Led-lampen gaan veel langer mee dan normale lampen, terwijl ze minder onderhoud nodig hebben. Een LED lamp geeft direct vol licht, het flikkert niet en dat maakt het rustiger voor de ogen. Medio september zal heel Valkenburg aan de Geul van dit nieuwe licht profiteren. In totaal worden de armaturen van alle lantaarnpalen die nog niet van LED zijn voorzien, 2.545 stuks, vervangen.

“Door de verlichting in de gehele gemeente te vervangen, in alle kernen, langs alle toegangswegen, slaan we een grote kwaliteitsslag”, vertelt wethouder Carlo Vankan. “We besparen ieder jaar opnieuw veel energie- en onderhoudskosten terwijl de veiligheid en leefbaarheid verbeteren. Daarbij doel ik niet alleen op de verkeersveiligheid. Een buitengebied wil nog wel eens activiteiten aantrekken die het daglicht niet kunnen velen. Daar schijnt vanaf september dus ‘s avonds en ’s nachts LED licht en dat verbetert ook de sociale veiligheid aanzienlijk.”

“Het wordt een flinke operatie”, vertelt Maurice Broers, contractmanager van Ziut. “Dagelijks vervangen we gemiddeld 70 à 80 armaturen in de gemeente. Vrijwel overal zal dit hindervrij gebeuren. De wegen blijven goed toegankelijk, het verkeer kan voorzichtig om de hoogwerkers en servicewagens heenrijden. We zullen ook 42 oude masten vervangen, zodat de straatverlichting na de zomer weer helemaal up to date is. Daarna gaan we ons richten op de aanstraalverlichting van de kerken in de dorpskernen.”

Het officiële startsein wordt gegeven door Wethouder Vankan, 18 mei om 11.00 uur op de Kenkersweg in Sibbe. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Astrid Ceulemans van de gemeente Valkenburg aan de Geul | M 06 22 12 62 | 48, a.ceulemans@valkenburg.nl of Wendy Daanen, Marketing & Communicatie Adviseur bij Ziut | M 06 460 983 02 | wendy.daanen@ziut.nl

bron: www.binnenlandsbestuur.nl