Nieuwe verlichting Grote Kerk feestelijk in gebruik genomen

De Grote Kerk staat er vanaf komende week weer stralend bij. De gemeente heeft met het oog op 3FM Serious Request nieuwe LED verlichting laten aanleggen.

“Zo kan de Grote Kerk een grote sfeerbrenger zijn tijdens de feestdagen en het Glazen Huis van 3FM Serious Request”, aldus de gemeente eerder dit jaar. De nieuwe verlichting wordt 14 december om 19.00 uur ’s avonds in gebruik genomen.

De nieuwe, energiezuinige verlichting moet de historische kwaliteit van de kerk beter tot z’n recht brengen. Breda sprak al bij de aankondiging hoge verwachtingen uit. “De nieuwe sfeervolle verlichting van de Grote Kerk levert een belangrijke bijdrage aan het beeld van Breda voor de honderdduizenden bezoekers en tv-kijkers.”

De energiezuinige LED lampen zorgen eveneens voor een besparing op de energiekosten en voor minder lichtvervuiling. De energiebesparing wordt beraamd op dertig tot vijftig procent, onder meer doordat de verlichting gerichter is. Nu staan vanaf de grond grote schijnwerpers de kerk te verlichten. Dat zorgt voor veel lichtvervuiling. Die vervuiling kan worden teruggebracht met 50%.

Voor de aanbreng van de verlichting is twee ton gereserveerd, budget dat gereserveerd was voor 2017 en 2018, maar nu in zijn geheel dit jaar wordt besteed. Het geld komt uit het potje City Making, dat eerder door de raad is vastgesteld.

bron: www.nu.nl