Nieuwe energiezuinige LED-verlichting in Hauwert

De gemeente heeft in de nieuwbouw aan de Papenveer in Hauwert nieuwe energiezuinige LED-verlichting geplaatst. De achttien armaturen staan standaard ingesteld op 90% en worden van middernacht tot zes uur ’s ochtends gedimd naar 45% van het vermogen. Hierdoor wordt een aanzienlijke besparing gerealiseerd van de benodigde energie.

LED’s bevatten geen gloeidraad en gebruiken aanzienlijk minder energie dan een gloeilamp, spaarlamp of een TL-lamp. De verlichting vervangt de armaturen die tijdens de aanleg van de wijk werden geplaatst, deze voldeden niet omdat ze veel lichtoverlast gaven door hun felle lichtbron dicht langs de woningen. Ook bleek de hoeveelheid licht op straat onder de gemiddeld benodigde waarde te liggen. De nieuw geplaatste armaturen geven met minder vermogen een betere spreiding en voldoende licht en het licht schijnt minder naar de woningen. De vrijgekomen armaturen worden hergebruikt op een locatie waar ze beter tot hun recht komen. Er zijn meer plaatsen in de gemeente Medemblik waar LED-verlichting is toegepast: ook bijvoorbeeld de parkeerplaats en de wegen rondom de nieuwe wijk Bloesemgaerde in Wognum zijn hiervan voorzien.

De gemeente weeft de keuze tussen LED en ‘normale’ verlichting altijd af bij grootschalige vervanging. De laatste tijd valt de balans steeds vaker naar LED over de gehele beheertermijn (25 jaar). Door de hogere investeringskosten kan hier echter niet altijd voor worden gekozen. Bij incidentele vervanging van een lantaarn sluit de gemeente zoveel mogelijk aan bij wat er al staat.

bron: www.medemblik.nl