Nieuw: optische sorteermachine voor aardappelen

Herbert Engineering is een Britse fabrikant, die dit jaar het veertig jaar jubileum viert. Het bedrijf levert systemen aan de voedselverwerkende industrie. Glen Burt, de technische Sales Engineer bij Herbert verklaart de wijzigingen in deze sector de afgelopen jaren. “ De klanten hebben andere behoeften dan veertig jaar geleden.

Mensen zitten vast aan hogere hygiëne regels en iedereen probeert energie te besparen.” Hij voegt eraan toe dat veranderingen in de technologie machines gemakkelijker maken, simpeler in onderhoud, minder stilstand en door het gebruiken van led verlichting meer energie besparen. En dit alles levert ook een vermindering van het aantal operators op.

Gedurende het laatste Aardappelen congres van Europa in Frankrijk, lanceerde Herbert Engineering de Oculus een sorteermachine die gebruik maakt van een camera. De Oculus is de volgende generatie in het leveren van hoge prestaties met optisch sorteren van gewassen aardappelen.

Glen verklaarde dat deze machine een optelsom is van twintig jaar aanwezig zijn in de sorteermachine industrie. De eerste sorteermachine van het bedrijf was de Upgrader, een machine met een grote hoeveelheid aan mechanische onderdelen. De Upgrader werd opgevolgd door de Autosort, die is ontworpen na overleg met de klanten over eventuele verbeteringen. Na tien jaar de Autosort op de markt te hebben gebracht, is het tijd voor iets nieuws. Namelijk de Oculus. Deze sorteermachine is ook weer door ontwikkeld na overleg met de klanten en de medewerking op alle niveaus binnen ons bedrijf. De belangrijkste verzoeken waren: gebruikersvriendelijke software, grotere energiebesparing, gemakkelijk onderhoud en eenvoudiger schoonmaken.

Volgens Glenn voldoet deze machine aan al deze eisen. De symbolen om de machine te bedienen, zijn gemakkelijk herkenbaar en vergelijkbaar met die van een smartphone of Ipad. Er is 30% minder stroomverbruik naast een aantal andere toepassingen door het gebruik van LED verlichting. Daarnaast is de machine vervaardigd uit 8 mm dik roestvrij staal wat gemakkelijk met hoge druk is schoon te houden en het weerstaat zetmeel en chemische reinigingsmiddelen.

“Binnen de bedrijven is het tegenwoordig belangrijk om loonkosten te verlagen en de winst te verhogen. Met dit in het achterhoofd hebben wij de Oculus ontworpen. Deze is veel nauwkeuriger in het signaleren van afmetingen en ontdekken van mindere kwaliteit aardappelen door het aanbrengen van 360 graden draaiende infrarood en digitale kleuren camera’s.

bron: www.agf.nl