Nederlands sla-verwerkend bedrijf krijgt ’s werelds grootste CO2-industriële koelsysteem

De Deense fabrikant Advansor werkt aan ’s werelds grootste CO2-industriële koelsysteem in een sla-verwerkend bedrijf in Nederland. Het bedrijf zal koudetechniek en ‘city-agrarische structuren’ toepassen om de sla binnenshuis onder speciale LED verlichting te telen.

Mark Kristensen, Advansor Industrial Sales Manager, verwacht dat dit “voor zover bekend het grootste CO2-koeling van de wereld is,” met een totale capaciteit van meer dan 3,36 Megawatt (MW). “Advansor is trots om partner te zijn in dit project, dat bewijst dat transkritische CO2-systemen er niet alleen voor commercieel gebruik zijn.” Het bedrijf werkt samen met de lokale installateur Huijbregts Koeltechniek. Rond januari 2017 zal het systeem volledig operationeel zijn.

Capaciteitsverdeling: 7 transkritische CO2-racks
Het CO2-koelsysteem is ontworpen met een vermogen van 3,36 MW. Daartoe wordt de deze capaciteit over 7 transkritische CO2-racks verdeeld. De verdampingscapaciteit van het systeem zal een scala aan temperaturen met verschillende koudemiddelladingen bereiken; waaronder 0,53 MW bij –7 °C, 1,87 MW bij –5 °C, 0,78 MW bij 0 °C en 0,03MW bij –28 °C. Daarnaast zorgt het systeem ook voor 0,15 MW koeling voor de airconditioning. In totaal heeft het systeem 45 Bock compressoren, namelijk 28 mediumtemperatuurcompressoren, 14 parallelle compressoren en 3 vriescompressoren. De CO2 transkritische installaties zijn ook voorzien met platenwarmtewisselaars die ongeveer 600 Kilowatt (kW) aan teruggewonnen warmte leveren

bron: www.agf.nl