Molenaar Jan trots op Molen de Roos

Als echte Delftenaar ken je hem natuurlijk: Molen de Roos op de Phoenixstraat. Maar weet je ook wat er gebeurt in deze unieke molen? Jan Spruit kan er álles over vertellen, want hij werkt hier al vanaf zijn zeventiende. Hoe hij dit al die jaren al volhoudt? “De wind en de molen zitten vol positieve energie.”

Delft – Zeg je Jan, dan zeg je molen. Hij werd geboren tegenover een molen in Nootdorp en dat heeft indruk op hem gemaakt: “Als zeventienjarige jongen ben ik hier op Molen de Roos begonnen aan mijn molenaarsopleiding.” Alhoewel molenaarsschap een ambacht is, verdient Jan er niet zijn brood mee: hij laat de molen al bijna 45 jaar elke donderdag vrijwillig draaien. De molen draait nu in volle glorie, maar een paar jaar geleden was zijn toekomst niet zo zeker. Door de bouw van de treintunnel vertrok de molenaarsfamilie die toen in de molen woonde en de molen stond stil. Gelukkig stak Jan daar een stokje voor: “De molen stond in 1927 al gigantisch in de weg voor de aanleg van de tramrails. Ik denk dat de gemeente hem misschien wel had gesloopt, maar de molen werd gekocht door de Vereniging de Hollandsche Molen. En gelukkig staat-ie er nog steeds. Dus we konden zo’n icoon toch niet stil laten staan? Een molen is net als een vrouw, je moet er goed voor zorgen,” lacht Jan.

Jan zag een paar jaar geleden een mooi lijntje tussen zijn baan en de molen: “Ik werk al jaren bij de dagbesteding voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Ik dacht, waarom kunnen die mensen hier niet aan de slag? Tegelijkertijd wilde Gaston van Kistje Vol Smaak ook verhuizen naar de molen. Zo werd één en één twee.” In januari van 2015 werd er gestart met het project en sindsdien maalt de molen dankzij de vrijwilligers tonnen aan meel voor lokale bakkers en horeca. “Er wordt vaak gevraagd: waar zit die motor?”, lacht Jan. “Maar we draaien en malen alleen op wind hoor!” Dat Molen de Roos bijzonder is, krijgt Jan geregeld te horen van Delftenaren en toeristen. Maar één Delftenaar is in het bijzonder verknocht aan de molen: onze eigen burgemeester. “Ze was hier laatst op bezoek en zei: ‘Als ik ooit met pensioen ga, dan word ik vrijwilliger!’.”

De toekomst ziet er zonnig uit voor Molen de Roos: “Goed, we zitten even in de rommel, maar door alle werkzaamheden staat De Roos straks nóg mooier in zijn omgeving.” Toch kan het nog net ietsje mooier, als het aan Jan en alle andere vrijwilligers ligt: “We zijn onlangs een crowdfundactie gestart voor LED verlichting voor de molen. We hebben twee bouwlampen nu, maar die verlichten maar één kant en kosten veel energie. De molen is een écht Delfts icoon. Het verdient het om mooi verlicht te zijn.”

bron: www.delftsepost.nl