Meerheide III in Eersel deels duurzaam

EERSEL – Het nieuwe bedrijventerrein Meerheide III moest een toonbeeld worden voor duurzaam ondernemen.
Dat lijkt tot nu toe deels gelukt.

Rondgang ED
Uit een rondgang door het ED langs de daar gevestigde bedrijven blijkt dat een enkeling veel tijd, geld en energie heeft gestoken in het zo energiezuinig mogelijk maken van pand en bedrijfsvoering. Voor sommige was duurzaamheid echter nauwelijks een punt van aandacht.

Elf bedrijven zijn inmiddels gevestigd op Meerheide III. Samen hebben zij 72.000 van de ruim 119.000 vierkante meter beschikbare grond in gebruik. Bedrijven moeten een intentieverklaring tekenen duurzaamheid na te streven en bouwplannen moeten een bepaalde duurzaamheidsscore halen.

Eerst andere prioriteiten
Schildersbedrijf Jansen – de eerste ‘bewoner’ van Meerheide III – had andere prioriteiten dan duurzaamheid. “We hebben ons er helemaal niet in verdiept. We hadden haast, want we moesten weg op de oude locatie”, zegt DaniĆ«lle Jansen. Ze legden ‘een paar vierkante meter’ zonnepanelen op hun dak om die duurzaamheidsnorm te halen.

Van Lierop Cuypers Spierings Architecten uit Westerhoven ontwierp het pand van Jansen en daarnaast de gebouwen van Mupa Schakeltechniek en PUK Benelux, maar laat weten niet specifiek bezig te zijn geweest met duurzaamheid of de vereiste score voor bedrijven op Meerheide III. Dat die focus er niet was, betekent niet dat de bedrijven niet duurzaam zijn ingericht: Mupa Schakeltechniek maakt gebruik van een warmte-koude-systeem en bij PUK Benelux ligt ‘het hele dak vol’ zonnepanelen.

Ver gaan
Anderen gingen er bewuster mee om. Op het dak van Van Aaken Grondwerken liggen vijftig zonnepanelen. Niet alleen om stroomkosten te besparen, maar ook uit overtuiging. “Wat het oplevert, moeten we nog zien”, zegt Erik van Aaken. Van Geffen Elektrotechniek wordt zelfvoorzienend dankzij 25 zonnepanelen. “Wij zijn er vrij ver in gegaan”, zegt eigenaar Ronald van Geffen. Het hele terrein en pand zijn voorzien van LED verlichting en de isolatie is beter dan gemiddeld.

bron: www.ed.nl