Meer verlichting, minder energieverbruik

De openbare verlichting in de gemeente Venray is de afgelopen jaren met 17 procent toegenomen, terwijl het energieverbruik gelijk bleef. In de komende jaren worden steeds meer lantaarnpalen voorzien van energiezuinige verlichting.

De Venrayse straten worden steeds vaker verlicht door led-lampen. Van de achtduizend lantaarnpalen beschikt nu ruim 5 procent over led-verlichting. In 2011 is de verlichting in de bebouwde kom van Merselo (Kleindorp, Grootdorp, Haag en Veldstraat) vervangen door led-armaturen van 16 en 24 watt. In 2012 kwam daar de verlichting op industrieterrein Smakterheide, het stationsgebied, de Witte Vennenweg en een deel van de Kruidenlaan in de wijk Landweert bij. Alle stoplichten zijn sinds vorig jaar eveneens voorzien van led-lampen. De nieuwe verlichting in het gerenoveerde winkelcentrum van Venray kan voortaan op afstand worden bediend. In de parkeerkelder in de Gouden Leeuw zijn de tl-buizen vervangen door led-verlichting. Het levert jaarlijks een besparing op van 90.000 kwh.

Bij de vervanging van openbare verlichting in het buitengebied kiest de gemeente eveneens voor energiezuinige armaturen. Deze zijn wat duurder in de aanschaf, maar ze gaan langer mee en vergen minder onderhoud. De gemeente hoeft daardoor nog maar één keer per jaar een controleronde te houden. Gebruikelijk is dit zes keer per jaar.

bron: www.peelenmaasvenray.nl