McDonald’s restaurant ontvangt GreenBuilding Partner certificaat voor duurzaamheid

Een McDonald’s restaurant in Amsterdam Zuidoost heeft als eerste gebouw in Nederland het GreenBuilding Partner certificaat gekregen voor het meest duurzame gebouw.

De Europese Commissie (EC) reikte dit certificaat uit.

Het restaurant draagt volgens de EC bij aan de Europese ambitie om klimaatverandering tegen te gaan. Ook dient het als voorbeeld voor de uitrol van energiebesparende oplossingen bij andere McDonald’s restaurants in Nederland.

Energiebesparing
Het McDonald’s restaurant in Amsterdam Zuidoost is in september 2011 omgebouwd tot een McDonald’s E-Flag Restaurant. In dit restaurant worden slimme energiebesparende oplossingen getest waaronder:

  • LED verlichting
  • Zonnepanelen
  • Warmteboilers op zonne-energie
  • Speciale Low Oil Volume-friteuses
  • Watervrije urinoirs

Succesvolle oplossingen
De oplossingen die succesvol zijn, voert McDonald’s door in de andere restaurants in Nederland. Eind dit jaar zijn 151 restaurants voorzien van LED-verlichting. In inmiddels68 McDonald’s restaurants zijn er watervrije urinoirs . Hierdoor bespaart elk restaurant jaarlijks 115.000 liter water per toilet.

Duurzame friteuse
De Low Oil Volume-friteuse is de nieuwe standaard in alle keukens. Deze friteuse gebruikt slechts 14 liter frituurolie in plaats van 25 liter, terwijl de capaciteit hetzelfde blijft. Zo besparen restaurants 40 procent op de olie en 5 procent op de energie.

GreenBuilding programma
Het GreenBuilding programma startte in 2005. Het is een initiatief van de Europese Commissie om ondernemingen te stimuleren vrijwillig energiebesparende maatregelen te nemen in bedrijfsgebouwen. Deze energiebesparingen dragen bij aan Europese maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan.

bron: www.vmt.nl