Maatregelen brandveiligheid kerstmarkten voor mei bekend

In mei van dit jaar wil burgemeester Jan Schrijen naar buiten treden met de nieuwste maatregelen die het college van burgemeester en wethouders nu voorbereidt om de veiligheid in de kerstgrotten te optimaliseren. Dat zei hij maandagavond tijdens de commissievergadering Algemene Bestuurlijke Aangelegenheden (A.B.A.).

Er komen maatregelen voor de vleermuizen en de brandveiligheid. Schrijen: “Uitgangspunt is om drie kilometer van een grot, met een totale lengte van 72 km, te gebruiken met enkele compenserende maatregelen voor de vleermuizen. We trekken op met deskundigen – prof. Helsloot en de heer Vos – en deskundigen van de provincie. Wij hopen voor 1 mei de evaluatie klaar te hebben. Ik ben met medewerkers van de brandweer bij Helsloot geweest. Hij komt volgende maand op bezoek en adviseert ons. Hij zegt dat je met eenvoudige maatregelen een brand moet voorkomen: geen open vuur maar LED verlichting gebruiken. Indien er toch ergens brand ontstaat, moet je voorkomen dat het zich verspreidt. Daar kun je ook maatregelen tegen nemen.”

Een derde element is de rookontwikkeling in een grot, zegt Schrijen. “Daar zou je met gordijnen kunnen werken. We zijn het aan het uitzoeken.”

Fractievoorzitter Harrie Trimbos (VVD) wilde weten of het college voorbereid is indien er wederom imagoschade voor Valkenburg optreedt middels een tv-uitzending: “Bent u juridisch voorbereid?” “Daarom willen we voor 1 mei met de maatregelen naar buiten treden,” antwoordde een stellige burgemeester.

Medio november gaan de kerstmarkten weer open.

bron: tvvalkenburg.tv