Lidl distributiecentrum scoort 5 sterren voor duurzaamheid

Discounter Lidl is in Waddinxveen vergevorderd met de bouw van wat wordt genoemd het meest duurzame dc van Nederland. Die waardering is er al want het zesde dc van Lidl in Nederland is hard op weg naar de hoogste haalbare BREEAM-norm: 5 sterren, goed voor een ‘Outstanding-certificering’.

Het 52.000 vierkante meter grote distributiecentrum van Lidl (DC6) in Waddinxveen beschikt na oplevering in november dit jaar over in totaal 30.000 palletplaats. Het 70 miljoen euro kostende dc is operationeel begin volgend jaar. Uiteindelijk moet het distributiecentrum, waar ruim 250 mensen gaan werken, tussen de 80 en 100 Lidl-filialen in de Randstad bevoorraden.

Energie opwekken voor 150 huishoudens
Lidl investeert de miljoenen vooral in duurzame installaties die slim met energie omgaan zoals LED verlichting en 4.000 zonnepanelen op het dak, waarmee de retailer binnenkort omgerekend voor 150 huishoudens energie opwekt. Zo bespaart het dc 315 ton CO2-uitstoot.

WKO op 180 meter diepte
Ook ligt in het dc de focus op duurzaam verwarmen en koelen. Hiervoor is op 180 meter diep een warmtekoudeopslag (WKO) aangelegd. In de zomer wordt ondergronds de warmte opgeslagen die in de winter wordt gebruikt voor de verwarming van het gebouw. Daarnaast wordt in de winter koude opgeslagen, die vervolgens wordt gebruikt om het gebouw in de zomer te koelen. De warmte-koudeopslag-installatie bespaart het verbruik van omgerekend 77 huishoudens. Dit scheelt 163 ton CO2-uitstoot per jaar, aldus Lidl vorige week tijdens een rondleiding voor de vakpers.

Lidl dc in Heerenveen ook extreem duurzaam
In juni 2013 opende Lidl in Heerenveen het – destijds – duurzaamste distributiecentrum van Nederland. Nooit eerder kreeg een dc van dit formaat een ‘Excellent’ 4 sterren BREEAM-NL certificering van de Dutch Green Building Council (DGBC). Het pand behoorde toen met het Tesla dc in Tilburg tot de top 5 van meest duurzame gebouwen in Europa.

‘Outstanding’ wordt gehaald
Voor het nieuwe dc in Waddinxveen legt Lidl de lat weer een stuk hoger. “We streven naar een BREEAM-NL certificering ‘Outstanding’ met maar liefst 5 sterren. De berekeningen voor Waddinxveen tonen aan dat dit doel behaald wordt”, aldus Mark Boots projectleider Bouw bij Lidl.

Overigens heeft de Duitse discounter alweer nieuwe plannen voor de bouw van (wederom) een nieuw duurzaam distributiecentrum. Dit pand, het zevende dc, moet verrijzen op bedrijventerrein Park15 bij Nijmegen, waar Goodman inmiddels ook vergevorderd is met de bouw van een nieuw dc voor Heinz/Nabuurs.

bron: www.logistiek.nl